AchtergrondBeatles

Hoe een blauwe PTT-cape op de hoes van het album Help! van de Beatles belandde

Een van de allerleukste ontdekkingen die het feestelijke en rijke Beatles-nummer van Furore prijsgeeft, gaat over de drager van een PTT-cape; een blauwe. De postbestellerscape werd op 6 juni 1964 tijdens de rondvaart van de Beatles in Amsterdam gespot door John Lennon, op de Kloveniersburgwal.

Ruim een jaar later kwam de lp Help uit. Op de hoesfoto droegen de Beatles in Hongkong gemaakte kopieën van de cape. Op de dag van de rondvaart was de cape door een medewerker van de band gekocht van de gespotte jongen. In Furore onthullen Lucas Ligtenberg en Piet Schreuders (ook de hoofdredacteur, samensteller en vormgever van het tijdschrift) in een heerlijke reconstructie met een klein voorbehoud de naam van de mysterieuze jongen die de cape droeg: Boudewijn.

Schreuders (1951) vertelt de anekdote met gepaste ernst, en trots. Het onderscheid tussen grote en kleine ontdekkingen is klein in Furore, het sprankelende en ongewone eenmansproject waarmee de gerenommeerde grafisch ontwerper (ex-VPRO, onder meer) al in 1975 van start ging.

‘Een deur moet open of dicht zijn

Nummer 24 van wat met prettige ironie ‘The World’s Most Interesting Publication’ wordt genoemd, staat geheel in het teken van de Beatles. Met het oog op de internationale markt zijn alle teksten in het Engels, op de naam van een vaste rubriek na: ‘Een deur moet open of dicht zijn.’ Daarin worden – typisch Furore – deze keer onder meer zes foto’s getoond van de Beatles die poseren in een deuropening.

Stukken over de handtekeningen van de Beatles, hun baantjes voor de doorbraak, grondige analyses van hoesfoto’s (Twist and Shout) en posters (White Album): Schreuders heeft zich uitgeleefd. Met Beatles-biograaf Mark Lewisohn, een vriend, bezocht hij al in 1986 het Engelse strand waar de band zich liet fotograferen in ouderwetse badpakken. Nu pas is hun reportage te lezen. Excuses voor de vertraging, schrijft Schreuders.

In zijn oeuvre zijn de Beatles nooit ver weg. Samen met Lewisohn schreef hij Het Londen van The Beatles (2008). De grachtentocht hadden Ligtenberg en hij al eens gereconstrueerd in The Beatles in Holland (2014). ‘Maar we hebben de tocht van alle kanten nog eens bekeken.’

 Rem Koolhaas 

Na nieuw onderzoek slaagden Ligtenberg en Schreuders erin mensen te spreken die in 1964 aan de kant stonden en in de gracht sprongen om de Beatles van dichtbij te zien. Rem Koolhaas was toeschouwer op het schip De Tijdgeest – net zoals de postbestellerscape dragende ‘Boudewijn’ – maar de latere architect bleef op de kade staan, in tegenstelling tot zijn broer Thomas. Die kijkt in Furore terug op zijn duik in de gracht. Schreuders: ‘Een echte primeur.’

Zelf was hij er destijds niet bij in Amsterdam. Hij was 13, maar had de Beatles nog niet ontdekt. Dat zou pas later gebeuren, toen zijn vader van een collega-muzikant een tip kreeg om eens naar de B-kant van de single A Hard Day’s Night te luisteren, Things We Said Today. ‘Ik was opgevoed met klassieke muziek en speelde piano. Ik leerde de Beatles pas kennen toen mijn vader me tipte en ben meteen lid van de fanclub geworden.’

Voor de verkoop van Furore in Engeland heeft hij een internationale distributeur ingeschakeld. Online loopt het storm, volgens Schreuders, de bestellingen stromen binnen.

‘Overal ter wereld zitten verzamelaars op dit soort uitgaven te azen en dankzij internet kan iedereen ze makkelijk vinden. Het gaat die mensen natuurlijk niet om Furore, dat is een relatief obscuur blad, maar om de Beatles. Want bij de Beatles is altijd iets boven water te halen. De bron is onuitputtelijk.’

Furore 24, Beatles-nummer, € 16,95, te bestellen op furoremagazine.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden