Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij

Dolende twintigers: wel veel seks, geen liefde

Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij is het debuut van Joost Vandecasteele (1979) die in 2007 De Brandende Pen won met het korte verhaal 'Nooit meer vrede'. Dat zou een goede titel geweest zijn voor deze bundel, want de wereld die hij beschrijft is behoorlijk gewelddadig en in verval.

De thuisbasis is 'een stad waar mensen naartoe komen om zo anoniem mogelijk te sterven', waar ze moeten zien te overleven in hun relaties en werk, op straat, in winkelcentra en na een catastrofe.

In 'Bijna-mens' zit een man opgesloten in een flatgebouw met een oneindig aantal verdiepingen. Naast hem woont een sekte die 'heilig gelooft dat we deze stedelijke schepping nog niet volledig begrijpen, dat we nog steeds primitieven zijn in een veel te moderne omgeving.' Hij probeert de uitgang te vinden, ontmoet 'krijgers van middelbare leeftijd in maatpakken' die vechten in de 'Overurenoorlog', en raakt slaags met de conciërge die meent God overtroffen te hebben. Vandecasteele 's doemscenario is beklemmend, en leest als een nachtmerrie.

Sommige personages treden in verschillende verhalen op, waardoor er een zekere samenhang ontstaat. Zo is de jonge vrouw Brulletje nu eens het middelpunt van een uit de hand gelopen familiebijeenkomst en dan weer de ex van een jongeman die het nog één keer tegen beter weten in bij haar probeert.

Eenzaamheid troef. Verveeld en ongeremd gaan de jonge mensen in de verhalen met elkaar om. Een enkeling heeft een soort traject voor het bouwen van een huisje-boompje-beestje bestaan. Er is weinig liefde en verbondenheid tussen deze dolende twintigers, maar wel veel seks. De plastisch beschreven bedscènes, maar ook de maatschappij- en cultuurkritiek doen aan Michel Houellebecq denken.

Maar Vandecasteele is een doemdenker met humor, én een meeslepende verteller. Af en toe treedt de stand-up comedian in hem naar voren en maakt hij harde grappen. Zijn verhalen brengen de realiteit aan het wankelen met beelden uit een andere wereld, als 'een reeks van snel gemonteerde foto's over hoe alles verdwijnt'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden