AchtergrondIFFR

Hoe beleef je een filmfestival het best vanaf de bank?

Net als zo veel andere evenementen, beleven we het IFFR dit jaar vanaf de bank. Althans, de eerste helft van het festival. Hoe kom je thuis zo dicht mogelijk bij het echte filmfestivalgevoel?

null Beeld Maaike Canne
Beeld Maaike Canne

Regel één bij het optimaliseren van de digitale filmfestivalbeleving: leg je telefoon weg. Regel twee bij het... LEG JE TELEFOON WEG!

De verzamelde programmeurs van International Film Festival Rotterdam hebben een lijstje met thuiskijkadviezen opgesteld, nu de eerste en vanwege de quarantaine geheel digitale helft van de vijftigste editie begint, maandag 1 februari.

Kijk de films in één keer. Zorg voor zo min mogelijk afleiding. Stel het geluid zo goed mogelijk af; wat simpele boxjes aan de laptop maken al veel verschil. Of beter: verbind die laptop met je reuzentelevisie (de technische tips staan op de IFFR-website), of zet een beamer neer voor het ‘projectiegevoel’.

Een fijne bank of zetel helpt ook: níémand wil dat geweldig benauwende en in statische kaders gevatte debuut van de Georgische Déa Kulumbegashvili zien op een bureaustoel. Haar bekroonde drama Beginning gaat over de echtgenote van de voorman van een groep Jehovagetuigen, die (seksueel) belaagd wordt. Het is zo’n typisch Rotterdams juweel waarin soms vrij weinig en soms ineens héél veel gebeurt. Een film die om concentratie vraagt, een comfortabele zitplaats en een verduisterde kamer.

‘De films zijn even prachtig als altijd’, beaamt festivaldirecteur Vanja Kaludjercic. En hoewel er niks op kan tegen de collectieve ervaring van het kijken in een volle zaal, doet het IFFR er alles aan om de thuiskijkers toch iets van gezamenlijkheid te laten ervaren. ‘De premières van de films zijn getimede vertoningen, iedereen kijkt tegelijkertijd en zonder onderbreking. Zowel vooraf als na de film kun je met elkaar chatten. Ook kun je de filmmaker dan vragen sturen, voor bij het live nagesprek.’

Voor wie op een ander tijdstip wil kijken, zijn er de timeslottickets voor 72 uur: daarmee bepaal je zelf wanneer de film begint en kan er wel op pauze worden gedrukt. De langere gesprekken (Big Talks) met hoofdgasten als Kelly Reichardt, Mads Mikkelsen, eerdergenoemde Déa Kulumbegashvili en Charlotte Gainsbourg zijn gratis online te volgen.

Al ruim vóór de huidige quarantaine-episode besloot het IFFR de vijftigste editie op te delen. Nu alvast de films en competities die niet kunnen wachten. En dan straks in de zomer, als de zalen (hopelijk) weer open zijn, het feestelijke jubileumdeel, aangekleed met allerlei speciale programma’s en ook fysiek aanwezige gasten.

Kaludjercic liep gedurende de 49ste editie al mee met de toenmalige directeur Bero Beyer: continu van de ene Rotterdamse locatie naar de andere, voor welkomstwoorden, ontvangsten en inleidingen. ‘Dan ervaar je pas écht de reikwijdte en omvang van dit festival.’

Maar haar doop als directeur beleeft de 38-jarige Kroatische straks vanuit haar eenpersoonskantoortje en de coronabestendige studio’s in De Doelen. Dat verder lege festivalcentrum dient als zenuwcentrum voor de doorgave van de films en de vele digitale interviews met de over de wereld verspreide filmmakers. Slechts één regisseur van de in totaal 65 internationale films die voor het eerste festivaldeel geselecteerd zijn wordt ook nog in levenden lijve verwacht in De Doelen: Tim Leyendekker, die meedingt naar de Tiger-award met zijn debuutspeelfilm Feast.

De Rotterdammer woont om de hoek, dat scheelt.

Kaarten kopen

Kaarten boeken voor de online IFFR-editie begint met het aanmaken van een account op iffr.com. Alle tickets worden gekoppeld aan dat account. Je kunt één kaartje kopen per film per account. Alhoewel er veel ‘plekken’ beschikbaar zijn, geldt er een limiet voor vertoningen: films kunnen uitverkocht raken. Ook is het niet mogelijk om vanuit het buitenland te kijken. Het festival is dit jaar in tweeën gedeeld: 1 t/m 7/2 en 2 t/m 6/6. Ook de Volkskrantdag zal in juni plaatsvinden, in aangepaste vorm. Die laatste helft wordt hopelijk een écht jubileumfestival.

Het International Film Festival Rotterdam vindt dit jaar thuis op de bank plaats. Om het nóg makkelijker te maken, tipt de filmredactie van de Volkskrant de beste acht films.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden