HMC mag structuur organisatie nog niet wijzigen

De directie van Holland Media Combinatie (HMC) mag voorlopig de structuur van de redactie niet wijzigen. Dat oordeelde de voorzieningenrechter maandag. 'Dit is een overwinning voor de onafhankelijke dagbladjournalistiek', zegt Peter Schat, voorzitter van de redactieraad van HMC.

Haro Kraak
Gevel van de Telegraaf Media Groep. HMC is een dochterbedrijf van de Telegraaf Media Groep. Beeld anp
Gevel van de Telegraaf Media Groep. HMC is een dochterbedrijf van de Telegraaf Media Groep.Beeld anp

De redactieraad was het niet eens met het plan om vier verschillende hoofdredacteuren te benoemen bij de titels Noord-Hollands Dagblad, het Leidsch Dagblad, het Haarlems Dagblad en de Gooi- en Eemlander, die nu samen één hoofdredacteur hebben. Omdat de directie het voornemen niet goed kon uitleggen heeft de rechter besloten de reorganisatie op te schorten.

Het is zeer uitzonderlijk dat een dagbladgeschil juridisch wordt uitgevochten. De onafhankelijkheid van de krant en het belang van het redactiestatuut zouden in het geding zijn.

De directie noemt het in een reactie een 'complex vonnis' en beraadt zich op vervolgstappen, zegt Gert Jan Oelderik, algemeen directeur van HMC, dochterbedrijf van de Telegraaf Media Groep. Hij weet nog niet of de directie in beroep gaat.

Vonnis

Bekijk hier het vonnis van de Rechtbank Noord-Holland.

De redactieraad is 'heel blij' met de uitspraak, zegt Schat. 'Dit biedt genoeg stof om verder te praten. Donderdag hebben wij overleg met de directie.' Er zijn twee opties, zegt hij: 'Of er komt een nieuw plan of de directie gaat het oude plan beter motiveren. Ik ga uit van het eerste.'

Schat was vooraf bang dat de zaak niet ontvankelijk zou worden verklaard. 'Dan zou blijken uit de jurisprudentie dat redactiestatuten van kranten zo goed als niks waard zijn. De hele dagbladsector mag blij zijn dat dat niet is gebeurd.'

Ook de NVJ reageert verheugd op de 'wijze beslissing' van de rechter, meldt de journalistenvakbond op zijn website.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden