AchtergrondCPNB Bestseller 60

Hitlers verboden bestseller haalt de lijst

Mijn Strijd van Adolf Hitler komt deze week binnen op plek 17 in de CPNB Bestseller 60. Beeld ANP
Mijn Strijd van Adolf Hitler komt deze week binnen op plek 17 in de CPNB Bestseller 60.Beeld ANP

Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: Hitler haalde de lijst en Harari weet alles.

Jet Steinz

Vergeten en/of onontdekte klassiekers zijn hip. Elke uitgever zoekt naar de nieuwe Stoner (John Williams), of een tweede De grote zaal (Jacoba van Velde). Uitgeverij Prometheus zag potentie in Mijn strijd, het in 1925 als Mein Kampf verschenen politieke ­manifest en tevens de ­autobiografie van de destijds 36-jarige Duitser Adolf Hitler. Niet zozeer een vergeten of onontdekt werk (tussen 1933 en 1945 was het ook in Nederland een bestseller), wél verboden sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. De vertaling van NSB’er Steven Barends uit 1939, Mijn kamp, was achterhaald en er mocht ook weleens een nieuw omslag ontworpen worden.

In Mein Kampf gaf Hitler een inkijkje in zijn gedachten, uitte zijn frustraties, schreef dat een wereldoorlog onvermijdelijk was en maakte duidelijk dat Joden moesten worden ‘verwijderd’. Het Niod Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies nam de Duitse wetenschappelijke heruitgave uit 2016 als basis voor de door Mario Molegraaf vertaalde en door Willem Melching becommentarieerde tekst die nu in de winkels ligt – en die binnenkomt op 17 in de CPNB Bestseller 60.

Bijna een eeuw nadat Hitler zijn plannen voor een nieuwe wereldorde had gepresenteerd, biedt de ­Israëlische wetenschapper Yuval Noah ­Harari zijn perspectief op de problemen van de huidige tijd. 21 lessen voor de 21ste eeuw heet Harari’s meest recente bestseller (op 2 in de Top 60), waarin hij zich onder meer afvraagt hoe we ons moeten voorbereiden op een nieuwe wereldoorlog. Wat de oorzaak is van de opkomst van populisten als Donald Trump. En: wat te denken van het opkomend nationalisme? ­Harari, die wereldberoemd werd met Sapiens (een kleine geschiedenis van de mensheid, op 4), opzienbarend speculeerde over de koers van de toekomst in Homo deus (op 24) en nu dus grondig het heden analyseert, weet alles, moeten we concluderen.

CPNB Bestseller 60

Lucinda Riley - De zeven zussen; Xander (15)
Yuval Noah Harari - 21 lessen voor de 21ste eeuw; Thomas Rap (2)
Charles C. Mann - 1493; Rainbow (3)
Yuval Noah Harari - Sapiens; Thomas Rap (79)
Sofie Chanou/Jorrit van Daalen Buissant des Amorie - 100 snelle wereldrecepten; Bertram & De Leeuw (1)
Annegreet van Bergen - Het goede leven; Atlas Contact (1)
Murat Isik - Wees onzichtbaar; Ambo Anthos (19)
Jamie Oliver - Jamie kookt Italië; Kosmos (4)
Haemin Sunim - Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt; Meulenhoff (63)
Paolo Cognetti - De acht bergen; De Bezige Bij (52)
Tussen () het aantal weken in de top-60

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden