Hitchcock postuum beschuldigd van seksuele intimidatie

Tijdens de opnames van 'The Birds' en 'Marnie' maakte Alfred Hitchcock ongewenste avances bij hoofdrolspeelster Tippi Hedren, zo onthult de actrice vijftig jaar later. Omdat Hedren weigerde in te gaan op Hitchcocks seksuele verzoeken, zorgde hij ervoor dat ze niet voor een andere regisseur kon werken.

Actrice Tippi Hedren speelde in enkele Hitchcockfilms. Beeld ap
Actrice Tippi Hedren speelde in enkele Hitchcockfilms.Beeld ap

'Hij was een bijzonder triest mens', verklaart Hedren tijdens de voorstelling van de HBO-film 'The Girl', die haar getroubleerde relatie met Hitchcock uit de doeken doet. 'Hij had een ongewoon geniaal brein, maar hij was ook kwaadaardig en afwijkend op het gevaarlijke af door het effect dat hij op onvermoedende mensen had. Ik was één van die mensen.'

Hedren was een model van voor in de dertig toen Hitchcock haar inhuurde voor 'The Birds'. Hoewel er momenten van 'vreugde en verrukking' waren toen hij haar acteerlessen gaf, werd ze op andere momenten verschrikkelijk behandeld.

Het zijn die gebeurtenissen die de ruggengraat vormen van 'The Girl' van regisseur Julian Jarrold met Sienna Miller als Hedren en Toby Jones in de rol van de 'Master of Suspense'.

Wraak en pesterijen
In de film is te zien hoe Hitchcock op de achterbank van een auto Hedren tot een kus dwingt tijdens de opnames van 'The Birds' en haar later verzoekt 'je seksueel beschikbaar te stellen voor mij'. De film suggereert ook dat Hitchcock wraak nam toen Hedren zijn avances afwees. Zo waarschuwde hij haar niet toen hij tijdens de opnames een fopvogel door het raam van een telefooncel liet knallen. In een andere scène dwingt hij haar vijf dagen lang met echte vogels te werken voor de zolderscène in de film. Daarbij liep Hedren snijwonden op, onder meer in haar gezicht.

Hedren kon niet aan de controle van Hitchcock ontsnappen omdat ze bij hem onder contract stond. Hij wilde haar niet voor andere regisseurs laten werken nadat zij had geweigerd na 'Marnie' nog met hem te filmen. Destijds golden nog geen wetten die vrouwen tegen dergelijke intimidatie beschermen.

'Hij heeft mijn carrière kapotgemaakt, maar niet mijn leven', verklaart Hedren. 'Mocht dit vandaag gebeuren, ik zou een rijke vrouw geweest zijn'.

Volgens Hedren was haar dochter, Melanie Griffith, niet op de hoogte van wat haar moeder destijds meemaakte. 'Nadat ze de film had gezien, sprong Melanie op en zei 'nu moet ik weer in therapie', aldus Hedren.

Gewelddadig, verachtelijk en zielig
De film is gebaseerd op het boek 'Spellbound by Beauty' van Donald Spoto. Scriptschrijfster Gwyneth Hughes interviewde tal van mensen die vertrouwd zijn met de relatie tussen Hitchcock en Hedren. Zij schetsten allemaal het beeld van een gewelddadige, verachtelijke maar tegelijk vrij zielige Hitchcock.

Regisseur Jarrold verklaarde dat de nabestaanden van Hitchcock, onder wie zijn dochter, geen bezwaar hebben gemaakt tegen de film, hoewel ze hem niet hebben gezien.

Hedren, een dierenactiviste die het dierenasiel Shambala Preserve leidt, is van oordeel dat zij slechts één van de vele actrices is die seksueel werden geïntimideerd door de filmlegende.

Alfred Hitchcock. Beeld
Alfred Hitchcock.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden