Historische biografie blijft populair

De historische biografie blijft een populair genre in de vaderlandse geschiedschrijving. Net als vorig jaar hebben ook in 2015 vijf van de tien boeken die in aanmerking komen voor de Libris Geschiedenis Prijs een persoon als onderwerp. De tien titels van de longlist heeft de jury geselecteerd uit een groslijst van meer dan driehonderd historische boeken, allemaal gepubliceerd tussen juli 2014 en eind juni dit jaar.

Redactie
Premier Mark Rutte en CDA-leider Sybrand Buma bekijken het eerste exemplaar van de biografie 'Eigen meester, niemands knecht' over het leven van voormalig minister-president Gerbrandy. Biograaf Cees Fasseur schreef de biografie over Pieter Sjoerds Gerbrandy (1885¿1961) die gedurende de Tweede Wereldoorlog minister-president van Nederland was. Hij regeerde vanuit Londen en werd als oorlogspremier het icoon van het geloof in de overwinning op het nazisme. Beeld anp
Premier Mark Rutte en CDA-leider Sybrand Buma bekijken het eerste exemplaar van de biografie 'Eigen meester, niemands knecht' over het leven van voormalig minister-president Gerbrandy. Biograaf Cees Fasseur schreef de biografie over Pieter Sjoerds Gerbrandy (1885¿1961) die gedurende de Tweede Wereldoorlog minister-president van Nederland was. Hij regeerde vanuit Londen en werd als oorlogspremier het icoon van het geloof in de overwinning op het nazisme.Beeld anp

De Volkskrant stond samen met Historisch Nieuwsblad aan de wieg van wat aanvankelijk Grote Geschiedenis Prijs heette. Daarna hebben zich Libris, Nederlands Openluchtmusem, NTR/VPRO en Rijksmuseum Amsterdam bij dit initiatief aangesloten. De prijs beloont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. Oorspronkelijkheid, leesbaarheid en degelijkheid zijn de belangrijkste criteria. Er is een geldbedrag van 20.000 euro aan verbonden.

De jury van 2015 wordt gevormd door Karin van den Born, eindredacteur NTR-televisie; Martine Gosselink, hoofd afdeling geschiedenis van het Rijksmuseum Amsterdam; Klaartje Schweizer, hoofd afdeling Collectie en Beheer van het Nederlands Openluchtmuseum; Martin Sommer, redacteur van de Volkskrant; Frans Smits, hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad; prof. dr. Henk Wesseling, emeritus hoogleraar Algemene Geschiedenis aan de Universiteit Leiden, en Annejet van der Zijl, historicus en auteur van o.a. de bestsellers Anna, Sonny Boy en Bernhard: een verborgen geschiedenis. Juryvoorzitter is dit jaar prof. mr. Bernard Wientjes, hoogleraar Ondernemerschap en Leiderschap aan de Universiteit Utrecht, voorzitter van de Raad van Commissarissen van KPMG en voormalig voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO/NCW.

De Libris Geschiedenis Prijs wordt uitgereikt op 25 oktober.

De tien genomineerden:

· Annegreet van Bergen: Gouden jaren. Hoe ons dagelijks leven in een halve eeuw onvoorstelbaar is veranderd.
· Marc Dierikx: Anthony Fokker. Een vervlogen leven.
· Cees Fasseur: Eigen meester, niemands knecht. Het leven van Pieter Sjoerds Gerbrandy. Minister-president van Nederland in de Tweede Wereldoorlog.
· Ewoud Kieft: Oorlogsenthousiasme. Europa 1900 – 1918.
· Alexander Münninghoff: De stamhouder. Een familiekroniek.
· Pepijn Reeser: Desi Bouterse. Een Surinaamse tragedie.
· Laura Starink: De schaduw van de grote broer.
· Paul van der Steen: Schampschot. Een klein Nederlands dorp aan de rand van de Groote oorlog.
· W.H. Weenink: Vrouw achter de troon. Marie Anne Tellegen 1893-1976.
· Auke van der Woud: De Nieuwe mens. De culturele revolutie in Nederland rond 1900.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden