Historisch gat overbrugd: nieuw album na 45 jaar

De band van gitarist Carlos Santana heeft het historisch grote gat tussen twee platen overbrugd en daarmee een record gevestigd.

Santana in 1970, met vanaf links: Carlos Santana, Jose Areas, Mike Carabello, David Brown, Gregg Rolie en Mike Shrieve. Beeld Getty Images

Op Santana's nieuwe album IV ontbreekt één naam, die het reünieproject een echte feelgoodfinale had kunnen geven: die van congaspeler Marcus Malone.

Het moet een wereldrecord zijn, al wordt het nergens officieel bijgehouden. Vandaag verschijnt de plaat IV van Santana, uitgevoerd door de klassieke bandbezetting uit de vroege jaren zeventig en dus 45jaar na voorganger III. En daarmee heeft Santana, de band van de gitarist Carlos Santana, een historisch groot gat geslagen tussen band-breakup en reünie ook al bleek hij door te gaan onder dezelfde bandnaam. Ja, de Eagles deden lang over een nieuwe studioplaat. Tussen de platen The Long Run en Long Road out of Eden (toepasselijke titel) gaapte een kloof van 28 jaar. The Stooges maakten het nog gekker. De protopunkband had tussen Raw Power (1973) en The Weirdness (2007) 34 jaar iets anders te doen. En dan kwamen The Stooges na al die jaren ook nog met een overbodig album. The Weirdness scoorde een memorabele, want zelden vertoonde 1.0 (uit 10) op de gezaghebbende muzieksite Pitchfork. Een flutplaat.

Dat is IV van Santana niet. Vanaf het tribale trommelnummer Yambu hoor je op IV in elk geval veel hernieuwd spelplezier, van Carlos Santana zelf, zijn percussionist Michael Carabello, zanger en toetsenist Gregg Rolie en medegitarist Neal Schon. Als luisteraar word je direct een halve eeuw teruggeschoten in de tijd. Alle stijlmiddelen waarmee Santana vanaf de debuutplaat uit 1969 zo opzienbarend werd, zijn present op IV; latinritmes op de conga's, zoemende orgels en natuurlijk de onnavolgbare, rockende latinsolo's van Carlos Santana zelf. De Mexicaanse emigrant Carlos Santana (1947), die midden jaren zestig op straat speelde in San Francisco, vormde zijn Santana Blues Band in 1967. De band viel op vanwege de curieuze mix van latin, blues, jazz en rock, en werd hogelijk gewaardeerd in hippiekringen vanwege de psychedelische krachten van nummers als Black Magic Woman en Evil Ways. In 1969 speelde Santana op Woodstock en op dat festival werd de voodoo-achtige percussietrance van Soul Sacrifice zeer gewaardeerd. Na de derde plaat III viel Santana van ellende uit elkaar, door ruzies over drugs, geld en de te volgen bandkoers. Carlos Santana ging verder onder de bandnaam Santana, maar met een uiteindelijk geheel vernieuwde line-up en toch ook een andere muzikale visie. De vierde Santanaplaat Caravanserai, waarop Gregg Rolie voor het laatst te horen zou zijn, liet de exotische fusionrock voor wat die was en vertrok richting experimentelere jazz-horizonten. Tot verdriet van de fans van die eerste drie zo lekker rockende platen.

Marcus Malone

In 2013 kondigde Carlos Santana aan dat hij het had bijgelegd met zijn oude vrienden en weer de studio in zou gaan. Dat de comebackplaat daarna nog drie jaar op zich liet wachten, had volgens het gezelschap niets te maken met oplaaiende oude vetes. Integendeel: het jammen ging zo voortvarend dat er materiaal ligt voor minstens nog een plaat of drie. Toch ontbreekt op IV één naam, die het reünieproject een echte feelgoodfinale had kunnen geven. Na de debuutplaat van Santana in 1969 werd congaspeler Marcus Malone door de politie uit de band gewipt en de San Quentin-gevangenis in gegooid, met een veroordeling wegens moord. In 2013 dook Malone op bij een tv-reportage over daklozen, waarin de zwerver verklaarde een van de oprichters van Santana te zijn. Het verhaal werd gecheckt en Malone werd in bijzijn van camera's in contact gebracht met Carlos Santana. Die beloofde dat hij Malone zou helpen en dat de congaspeler misschien weer kon meedoen. Zo ver is het dus niet gekomen. En het nummer Magnificent Marcus Malone, dat Santana in 2013 beloofde op te dragen aan de congaspeler staat ook niet op de nieuwe plaat. De plaat IV van Santana is verschenen bij Royal Potato Family/ Bertus. Santana speelt op 10/7 op Bospop in Weert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden