nieuwsliteratuur

Historicus en journalist Roelof van Gelder wint Libris Geschiedenisprijs met boek over dichter Stedman

Historicus en journalist Roelof van Gelder heeft de Libris Geschiedenis Prijs 2019 gewonnen met zijn boek Dichter in de jungle. John Gabriel Stedman, 1744-1797.

Martin Sommer
Dichter in de jungle. John Gabriel Stedman, 1744-1797., het winnende boek. Beeld AtlasContact
Dichter in de jungle. John Gabriel Stedman, 1744-1797., het winnende boek.Beeld AtlasContact

Het is een boek dat, aldus de jury, ‘meeslepend is geschreven en gedocumenteerd; dat de lezer meeneemt naar een tijd waarin de mensenrechten nog niet bestonden, ofschoon er wel degelijk medemenselijkheid was.’

Er dongen dit jaar ruim 360 boeken mee naar de prijs. Aan de Libris Geschiedenis Prijs is een bedrag van 20.000 euro verbonden.

De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De criteria zijn dat het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar is geschreven en op gedegen historisch onderzoek stoelt.

De jury van 2019 stond onder leiding van Sybrand Buma, burgemeester van Leeuwarden en voorheen leider van het CDA. De prijs is een initiatief van Libris, het Rijks Museum, het Nederlands Openluchtmuseum, NTR/VPRO, Historisch Nieuwsblad en de Volkskrant.

Winnaars uit voorgaande jaren waren onder andere Frits van Oostrom, Carolijn Visser, Elisabeth Leijnse, David van Reijbrouck, Auke van der Woud en Jaap Scholten.

Libris Geschiedenis Prijs 2019: sterk internationale inslag
Bijna alle tien genomineerde titels voor de Libris Geschiedenis Prijs 2019 spelen zich af in het buitenland of hebben een sterk internationale inslag, constateerde Martin Sommer toen de longlist bekend werd. Die was van verrassend gevarieerde en kosmopolitische snit, met als exotische uitschieter het boek over de recente geschiedenis van Noord-Korea door Remco Breuker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden