Hilversum worstelt met zeventien weken zomer

De bouwvak is nog ver weg, maar Hilversum is al bezig de koffers te pakken. Noodgedwongen, aldus de publieke omroep: vanwege geldgebrek duurt de zomer dit jaar zeventien weken....

‘Kaalslag’, oordeelde voormalig netcoördinator Ton F. van Dijk van Nederland 1, eerder dit jaar over de lange zomer vol goedkope producties, herhalingen en herhalingen van herhalingen. Maar zijn opvolger Marcel Peek is nu wat milder gestemd. Door het schuiven met miljoenen is het volgens Peek de afgelopen maanden toch mogelijk gebleken een aantal nieuwe programma’s te maken.

De lange zomer is pijnlijk voor de publieke omroep. Sinds de invoering van het programmeermodel zijn Nederland 1, 2 en 3 aan de winnende hand. De extra kijkers en het herwonnen zelfvertrouwen dreigen verloren te gaan door zeventien weken opgewarmde kost. Daarom heeft de raad van bestuur extra geld gehaald uit de programmareserves, waarmee de schade beperkt kan worden. Want uitgerekend deze zomer zijn er ook geen ‘superevenementen’ als het WK of EK voetbal of de Olympische Spelen.

De greep in de reserves levert onder meer een zomerse versie op van het VARA-succesnummer De Wereld Draait Door. Dat programma, Wat Heet, is vanaf 14 mei te zien op Nederland 3, rechtstreeks vanuit een muziektent in Artis. Verder brengt BNN vanaf eind mei elke zaterdagavond een talkshow met Sophie Hilbrand en Sander Lantinga, rechtstreeks vanuit een kebabzaak. Van BNN is ook Afkicken, waarin jongeren worden gevolgd die van hun verslaving proberen af te komen. De VPRO werkt aan een alternatief autoprogramma (Garage) en doet aan populaire onderzoeksjournalistiek in Jansen en Jansen.

Op Nederland 1 wordt het gat van Mooi Weer De Leeuw mogelijk opgevuld met M & MM, een satirisch programma met Matthijs van Nieuwkerk en Marc-Marie Huijbregts. Ook nieuw op de zender: Korenslag van de EO en Caravantour van de KRO, waarin Derk Bolt een groep Nederlanders volgt die onder leiding van de ANWB Oekraïne bezoekt. Maar door het geldgebrek is er elke avond om half 8 een herhaling te zien en op de late avond een aangekochte serie, zoals Law & Order.

Om financiële redenen zijn van de kraker Te Land, ter zee en in de lucht maar negen nieuwe afleveringen te zien, naast acht herhalingen. In de vooravond worden zelfs successen uit de jaren zeventig van stal gehaald: de veearts James Herriot en de Onedin Line. Nederland 2 brengt verder veel films en series en zeven weken Zomergasten.

Volgend jaar is de Hilversumse zomer weer normaal, hoopt Marcel Peek. Dan kan de extra 50 miljoen euro van het kabinet gebruikt worden, en is er bovendien een EK voetbal. Peek: ‘Dan is het gewoon weer dertien weken: de maanden juni, juli en augustus.’

Wilco Dekker

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.