Hilarisch kwartet speelt met inhoud van museum

Jeugdtheater..

Annette Embrechts

nijmegen Musea ondernemen tegenwoordig allerlei activiteiten om kinderen intensiever te betrekken bij hun collectie en opdracht. De Nijmeegse Theatergroep Kwatta doet daar in Museum Het Valkhof een grappig en effectief schepje bovenop. Een aantal middagen spelen vier acteurs een ludieke theaterrondleiding waarbij de groep het formele karakter – dat nog steeds een museum aankleeft – met humor ondermijnt. Het Kwattamuseumof mag ik je ogen even lenen begint met een stipte suppoost (Jawi Bakker) die de regels wil uitleggen. Alras raakt hij verstrikt in zijn tekst over wat kunst is (‘Kunst herken je aan het kaartje’) en hoe je ernaar kijkt (‘Met je eigen ogen’). Een eigenwijze bezoekster (Agnes Bergmeijer) in fuchsia mantelpak brengt hem van zijn stuk met haar ontregelende vragen. ‘Bent u ook een kunstwerk? Ik herken u aan uw kaartje. Mag ik in u knijpen?’ en ‘Mag ik eens door uw ogen kijken?’. Zo stoeit ze met de vertrouwde discussies over wat wel en geen kunst is en of er misschien ook wel kunst bestaat die je niet kunt zien.

Wanneer een andere suppoost zich ermee gaat bemoeien (Willem Schouten) en een rare vrouw zich meldt die dolgraag kunstwerk wil worden (Sabine van Boven) ontstaat een hilarisch kwartet dat vaardig met de inhoud van het museum speelt. Een wielrenner suist langs, een waterballet rolt van de centrale trappen en de vier acteurs zuigen de toeschouwers steeds dichter naar de expositie toe, om in de PopArt-zaal uit te komen. Daar vallen de meeste vragen op hun plek. En blijken ogen ook geschikt om verliefd op te worden, mits je erin kijkt.

Het Kwattamuseum maakt optimaal gebruik van de unieke architectuur van Het Valkhof, met zijn magistrale venster op de Waalbrug en het bladgroene Valkhof. Het museum geeft de groep daarbij ruim baan, zodat verbaasde museumbezoekers en glimlachende suppoosten onverwachte figuranten worden in een voorstelling die de ogen opent als poortjes van verbeelding.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden