analysehans aarsman

Hij had het al

null Beeld EPA
Beeld EPA

Zes dagen voor Trump met corona werd opgenomen in het ziekenhuis, viel me op dat het rechteroog van Trump, voor ons links, er wat geknepen uitzag. Hier verlaat hij de nominatie van rechter Amy Coney Barrett voor het Hooggerechtshof. De feestelijke bijeenkomst vond plaats in de Rose Garden van het Witte Huis. Daar zou hij besmet zijn geraakt, en zes Republikeinse partijgenoten met hem.

Het bovenlid van Trumps rechteroog is meer gezwollen dan het bovenlid van het linker. Het verschil is subtiel, maar niet te miskennen. Ook is zijn rechter oogwal dikker dan de linker. Het kan om ontstoken talgkliertjes gaan, een paar keer per dag een warme lap op je oog en binnen een week is dat voorbij. Maar een ontsteking aan het oog kan ook een symptoom van corona zijn.

Op Trumps bovenlip glinstert vocht. Dat kan iets zijn dat uit zijn neus is gelopen, wat duidt op een verkoudheid. Mogelijk coronasymptoom. Het vocht kan ook zweet zijn. Zweten zie je Trump alleen als hij op een rally zijn show ten beste geeft. Voor een ceremonie als deze draait hij zijn hand niet om. Ook zit er vocht bij zijn linker neusvleugel, rechts voor ons. Vocht krijg je bij koorts. En koorts bij…

Trump heeft corona niet opgelopen bij de nominatie van rechter Amy Barrett, hij had het al. We mogen niet uitsluiten dat het juist Trump was die het virus die dag heeft verspreid binnen de Republikeinse partij. Niet in de Rose Garden, daar stond hij op een bordes, terwijl het bezoek zat. Buiten is de besmettingskans sowieso klein. Maar later was er nog een receptie in de Diplomation Room in het Witte Huis. Daar zijn zonder mondkapjes veel handen geschud, mensen omhelsden elkaar zelfs.

Het zou nog een week duren voor Trump officieel aankondigde dat hij corona had. Omdat hij naar eigen zeggen bijna dagelijks getest wordt, moet hij al veel eerder van de besmetting op de hoogte zijn geweest en is hij er willens en wetens mee door blijven lopen. Mogen we hem dat aanrekenen? Trump is een façade. Dat er achter zijn façade de verdoemenis schuilgaat, beseft hij niet. Dagelijks smeert hij zijn façade in met een oranje goedje om gezonder over te komen, maar zijn nek en zijn oren laat hij zitten. Die ziet hij niet als hij voor de spiegel staat.

Hans Aarsman

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden