Heus & Heus

Langs de rand van de mat

Bos Rolf

Is de mooiste foto ook de beste? De vraag dringt zich op bij het bekijken van het boek dat de sportfotografen Hans en Bastiaan Heus onlangs presenteerden. De mooiste journalistieke foto? Johan Neeskens, bebloed, tijdens het WK van 1978. De meest artistieke? Die van zo maar een veldloopje in Waddinxveen.


Liefst 445 grote foto's telt dit vijf kilo zware overzicht. Het is bijkans gewichtheffen om het ter hand te nemen. Dat vermoeden hadden de makers ook al: halverwege staat een foto van zo'n metalen theekan die in de rust de voetbalkleedkamer wordt binnengedragen, met daarbij de simpele tekst: 'Rust'.


Hans Heus (1946) is de vader, Bastiaan Heus (1974) is de zoon. Heus senior fotografeerde decennialang sport voor tijdschriften en kranten, zoon Bastiaan is de laatste tien jaar actief. Wat het tweetal buiten de bloedband bindt? Ze zijn vaardig als sportjournalist, in regen en wind langs de velden, maar ook zeer inventief als portretfotograaf.


Heus & Heus is een echt familieboek: nergens wordt vermeld wie wat gemaakt heeft. Samensteller Rob Willemse heeft bovendien een voorkeur voor algemene, korte onderschriften. Daardoor blijft je blik weliswaar langer bij de afbeeldingen hangen, maar aangezien die vaak grote vaderlandse sporthistorische momenten laten zien, had je wel wat meer willen lezen over hoe de fotograaf destijds te werk ging.


En hoe was de relatie van senior met Johan Cruijff, had de jonge Louis van Gaal ook al zo'n lastig karakter, hoe was het om te werken tijdens het wereldkampioenschap voetbal in 1978 in Argentinië, en was de gouden medaille van Ellen van Langen in 1992 voor hem óók een verrassing?


Dat die informatie ontbreekt is jammer, maar niet onoverkomelijk. De foto's zijn zo goed, dat ze ook zelf hun verhaal wel vertellen. En Heus & Heus staat vol pareltjes: van Joop Zoetemelk, van Gerard Nijboer, van Epi Drost, van Wim Kieft en Marco van Basten in de badkuip na een interland tegen Hongarije; zwart-witfoto's uit een nog analoog tijdperk.


En de trouwe Volkskrant-lezer ziet de zwart-witfoto's terug uit de jaren dat de oude Heus nog een rubriek had in het maandagse sportkatern, de Rand van de Mat, waar hij als een Nederlandse Jacques Henri Lartigue wekelijks zijn oog voor de fijnste details bewees. Ook bij ogenschijnlijk onbelangrijke sportwedstrijden, zoals een NK snelwandelen of een NK touwtrekken. Het zijn de mooiste momenten in dit monumentale overzicht.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden