LuisterboekenHugo Blom
Het zomerboek van 2020 bestaat nog niet, maar dat is slechts een kwestie van tijd
Lezerspost! Ik heb eerlijk gezegd geen idee of dit de eerste keer is dat iemand van gene (uw) zijde getracht heeft contact te leggen met de boekenluisteraar of dat de zee tussen ons in vol ligt met ongeopende flessen, maar nu is er dan toch eentje aangespoeld en ontkurkt. Met, hoe kan het ook anders, een terechtwijzing.
De hoogstapelaar van Wessel te Gussinklo is wél voorgelezen, zo laat Alexandra Ehrhardt uit Diemen weten: ‘Mijn collega bij Stichting Dedicon, Peter van Muijen, heeft dit boek in opdracht van Passend Lezen ingelezen. Ja, ik weet het: niet voor de commerciële markt, speciale doelgroep, parallelle wereld, maar misschien dat het toch de moeite loont een proefstukje te beluisteren op de website van Passend Lezen.’ Niet voor de commerciële markt zie ik niet als onoverkomelijk, zolang de schrijver maar betaald krijgt, maar bij Passend Lezen wordt wel onderscheid gemaakt, daar heb ik al eens eerder over geklaagd, en wel dat de dienst exclusief is voor mensen met een leesbeperking. Dus, De hoogstapelaar is er, maar niet voor iedereen.
Ook niet voor iedereen, maar wel voor wie zijn tatoeage van ‘de relieken des doods’ nog niet van zijn bovenarm heeft laten laseren, is er goed nieuws. De complete Harry Potter-reeks wordt twintig jaar na dato opnieuw voorgelezen, door een nieuwe stem: Jouman Fattal. Wie de eerste zin van deze alinea niet goed kan plaatsen, verkeert nog in onwetendheid over de online heksenjacht die op auteur J.K. Rowling is geopend, nadat zij zich wederom niet begripvol had getoond jegens transgenders. Met als gevolg dat nu een complete generatie Pottertjes de in adoratie geplaatste tatoeages die verwijzen naar de wereld van de tovenaarsleerling, moet laten verwijderen. Misschien toch handiger om dan voortaan maar weer ‘moeder’ in het vlees te laten kerven.
Terug naar het boek. Fattal (1992) is actrice (nominatie Gouden Kalf 2018 voor haar rol in Zuidas) en is maar net iets ouder dan de reeks. Ze heeft een mooie, enthousiaste stem, deel 1 is nu beschikbaar, delen 2 t/m 7 volgen de komende maanden.
Het zomerboek van 2020 bestaat nog niet. We moeten allemaal nog op vakantie, en tijdens die weken zal dat boek ontstaan. Dan is het opeens van iedereen. Nu vliegen de lijstjes ons nog om de oren. Ik pik daar volstrekt willekeurig De onvolmaakten uit van Ewoud Kieft. Volstrekt willekeurig, omdat hij in deze roman, die speelt in het jaar 2060, de mens in een samenleving plaatst waarin hij volledig door een alwetend algoritme wordt geleid.
Niet volstrekt willekeurig, omdat het voorlezen van deze dystopische roman door een complete cast is gedaan en dat belooft enig spektakel. Met de stemmen van Sander de Heer, Rik van de Westelaken, Charlotte Lap, Willemijn de Vries, Louis van Beek én Kieft zelf.
De schrijver geeft zijn stem aan hoofdpersoon Cas die al zijn hele leven wordt (be)geleid door Gena, kunstmatige intelligentie in de vorm van een persoonlijke assistent. Wie de film Her heeft gezien kan zich hier iets bij voorstellen. Mooi vormgegeven audioboek, verontrustende vakantieliteratuur.
Hoe we in die dystopie belanden, we staan erbij en we kijken ernaar. Sommigen doen dat gelukkig met professionele distantie. Zie het boek Gouden bergen – Portret van de digitale generatie van journalist Doortje Smithuijsen die zich een jaar lang verdiepte in de wereld van influencers. Jonge vrouwen die opgroeiden in de eerste digitale wereld, waarin nog nergens paal en perk aan werd gesteld, waarin nog geen vragen over privacy aan de orde waren, en die nu (veel) geld verdienen door zoveel mogelijk volgers te bedienen met foto’s en video’s van een luxe leven. Zijn ze zelf nog de baas, of worden zij ook al gedicteerd door het algoritme? Het is 2060 voor je het weet.