bladELF & voetbal international

Het wordt een wonderlijk voetbalseizoen, daar is iedereen in het ‘prominente sportjournaille’ het over eens

Wat is lezenswaardig deze week? Vandaag: de seizoengids van Elf Voetbal steekt die van Voetbal international naar de kroon.

Paul Onkenhout
null Beeld

Grönnens Laid (het Gronings volkslied) in de uitvoering van Rooie Rinus en Pé Daalemmer: als FC Groningen scoort in een thuiswedstrijd is het dit seizoen in de Euroborg weer dubbel genieten voor de supporters. Sparta kiest nog steeds voor de aloude (1909) Sparta Marsch van Jaap Blazer, Almere City voor de vrolijke meezinger Laat de zon in je hart van René Schuurmans.

MVV eert het verleden met Glorie Glorie MVV’ke. Net zoals FC Groningen speelt Roda JC in op het lokale sentiment, met Jool is Jool van Jack Vinders. NAC heeft geen goaltune. ‘Omdat de fans dat niet willen.’ Zo kan het dus ook.

Je steekt wat op van de Nationale voetbalgids van Elf Voetbal, een special barstensvol data, namen, speelprogramma’s, geinige weetjes en rugnummers. Het steekt het grote voorbeeld, de Seizoengids van marktleider Voetbal international, naar de kroon – en meer dan dat.

Ze liggen sinds vorige week naast elkaar in het schap. Het opvallendst is het prijsverschil. Elf (196 pagina’s) kost 6,99 euro, VI (260 pagina’s) maar liefst 12,99 euro. Van VI is het de dertigste gids en de eerste met gegevens van de vier grote buitenlandse competities, plus de Belgische. Ook in een tijd dat veel informatie online is te vinden, op club- en andere sites, en late transfers de makers parten spelen, is er kennelijk nog steeds een markt voor de jaarlijkse specials.

Beide bladen geven overzichten van de selecties van de clubs uit de eredivisie en de eerste, tweede en derde divisie. VI gooit het grotendeels over de oude boeg, met veel aandacht en ruimte voor de individuele voetballers. Elf volstaat met hun geboortedata, rugnummers, nationaliteit en de duur van hun contract en presenteert aanvullende informatie die elders niet snel is te vinden. In het geval van FC Utrecht zijn dat, naast de goaltune (La Cucamarcha van TNN) en de ‘opkomstmuziek’ (Eye of the Tiger van Survivor), bijvoorbeeld de ‘duurste aankoop’, de ‘langstzittende trainer’ en de ‘topscorer aller tijden’.

Traditiegetrouw heeft VI het ‘prominente sportjournaille’ weer gevraagd de ranglijst in de eredivisie te voorspellen. Ajax (géén goaltune) wordt door twaalf van de dertien deskundigen getipt als de nieuwe kampioen. Elf deelnemers voorzien rechtstreekse degradatie voor RKC (Sweet Caroline van Neil Diamond).

Het wordt een wonderlijk voetbalseizoen, daar is iedereen het over eens. VI: ‘Het virus heeft de vulkanen voorlopig gedoofd en de stadions getransformeerd tot hol klinkende echoputten.’ Elf houdt het simpel: ‘De bal rolt weer. Eindelijk.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden