ReizenNoorwegen

Het wonder van Noorwegen (of waarom het steeds aantrekkelijker wordt deze zomer noordwaarts te gaan)

Stel dat je met alle rijkdom van de wereld nu eens niet de Dubai-kant uitgaat? Dan krijg je Noorwegen met al zijn series en zijn schoonheid. Oslo pronkt met nieuwe prachtmusea – en opeens ook met het blinkende water in het Oslofjord.

Bart Dirks
Oslo, met links de opera en rechts het Munchmuseum. Beeld Sigrid Bjorbekkmo
Oslo, met links de opera en rechts het Munchmuseum.Beeld Sigrid Bjorbekkmo

Een operahuis, (2008) een bibliotheek (2020), het groots uitgebreide Munchmuseum (2021) en nu weer een nagelnieuw Nationaal Museum (2022): in Oslo wordt het ene na het andere culturele bolwerk geopend. Allemaal in nieuwe stadsdelen aan het Oslofjord.

In Noorse films en series voel je steeds de dreiging van een ramp die alle (olie)rijkdom wegvaagt. De Noren leiden een luxe leven. Dat laten fictieschrijvers nooit lang goed gaan, blijkt uit dit overzicht van Noorse films en series.

Het steenrijke Noorwegen voelt zich ook ongemakkelijk met alle weelde – en de ongelijkheid is alleen maar toegenomen. in oliehoofdstad Stavanger sprak de Volkskrant met marxistisch parlementslid Mímir Kristjánsson (35). ‘De rijken hebben reden om bang te zijn.’

En o ja: dit zijn dus de vijf culturele bolwerken aan het voorheen zo afzijdige fjord in Oslo. Plus een geheimtip op een uurtje rijden van de Noorse hoofdstad.

Het Oslofjord met rechts het Nationaal Museum.
 Beeld Sigrid Bjorbekkmo
Het Oslofjord met rechts het Nationaal Museum.Beeld Sigrid Bjorbekkmo

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden