Het was niet goed, het was schit-ter-end

Kazuo Ishiguro: Never Let Me Go (Faber) (vertaling: 'Laat me nooit alleen', Atlas)..

Hans Bouman

2005 Was het jaar waarin drie van Groot-Brittannië's grootste schrijvers zich op de top van hun kunnen lieten zien. Omdat hun reputaties al jaren geleden waren gevestigd, wekte de publicatie van deze drie meesterlijke romans niet de sensatie waarmee mindere maar nieuwere talenten soms worden binnengehaald, maar beperkten veel critici zich eenvoudig tot de constatering dat het goed was.

Maar het was niet goed; het was schitterend. In Arthur & George verdiepte Julian Barnes zich met veel empathie enverbeeldingkracht in twee zeer uiteenlopende historischepersonen: Sherlock Holmes-schepper Arthur Conan Doyle en de watwereldvreemde domineeszoon van Indiase komaf George Edalji.Loyaliteit, integriteit en ook een hedendaags thema alsintegratie zijn elementen die Barnes in dit boek aan eenonderzoek onderwerpt.

Nog veel 'hedendaagser' was Saturday, waarin Ian McEwanzich zonder valse gêne richtte op het 'post-11september-syndoom', en alle beschuldigingen van modieusheid tenspijt een vlijmscherp en authentiek relaas schiep, waarin hijniet alleen een stem gaf aan verscheurdheid en onzekerheid, maarook ruimte liet voor cultuuroptimisme.

Ook Kazuo Ishiguro's Never Let Me Down sneed een serieuzethematiek aan. Tegen de achtergrond van een brave new worldwaarin genmanipulatie en verplichte orgaandonatiegeïnstitutionaliseerde elementen zijn, stelde hij vragen overbedrog en zelfbedrog, liefhebben en sterfelijkheid.

Zware kost dus, deze drie boeken? Ben je gek! Het aardigevan waarlijk briljante schrijvers is nu juist dat ze in staatzijn gewichtige onderwerpen door hun meeslepende schrijfstijl eenverbijsterende lichtheid te geven.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden