TV-recensieJensen

Het was alsof Jensen vijf jaar in winterslaap was geweest en wakker werd in een nieuwe wereld

null Beeld
Haro Kraak

Er gebeurde dinsdagavond iets wonderbaarlijks op televisie. Op RTL 5 was een geluid te horen dat je anders nooit hoort. Een geluid dat stelselmatig wordt genegeerd door de media, terwijl het in brede lagen van de samenleving klinkt. Het geluid klonk als een mannenstem. De bezitter ervan bleek Robert Jensen, die na een sabbatical van vijf jaar terugkeert met een talkshow om het volk te geven wat het onthouden wordt.

Dat klonk als volgt. De afgelopen vijf jaar was alles veranderd volgens Jensen. Hij zei het alsof hij al die tijd in een winterslaap was geweest en nu wakker werd in een nieuwe wereld. Je mag niks meer tegenwoordig – zo was het geluid dat je nooit hoort samen te vatten. Je mag nergens meer roken, zei Jensen, wat voor mij schokkend nieuws was. Je mag niet eens meer een stagiaire neuken. Als hij op een date ging durfde hij niets meer.

Nee, zoiets had ik nog nooit gehoord. Al die tijd was er niemand geweest die in de media een beetje tegengas had gegeven tegen dat #MeToo-gedoe. Vreemd eigenlijk, als je erover nadacht.

Er schoof een man aan bij Jensen en hij kreeg bier en champagne – kennelijk was er iets te vieren. Het was ‘amazing’, zei Jensen telkens, wat de man had bereikt, Jensen had er speciaal een filmpje van gemaakt, The Journey of Nigel Farage in twee minuten. Ruim twee jaar geleden was er een referendum gehouden in het Verenigd Koninkrijk over uittreding uit de EU. En hoewel de media dachten dat de Brexit geen schijn van kans zou maken, gebeurde het tegenovergestelde.

Jensen ontving Nigel Farage in zijn show. Beeld RTL 5
Jensen ontving Nigel Farage in zijn show.Beeld RTL 5

Amazing, inderdaad.

Dit deed Jensen ergens aan denken. Wellicht had je het verband nog niet gelegd, maar het ging dus precies zo bij de verkiezing van de Amerikaanse president, Donald Trump, ook twee jaar geleden. Niemand had dat zien aankomen. Behalve Robert Jensen. En wie was de eerste die Trump ontmoette na zijn overwinning? Je zal het niet geloven, maar dat was dus Nigel Farage. Die nu bij Jensen op de sofa zat. Applaus!

Farage had trouwens ook nog iets te zeggen over de Nederlandse politiek. Onze Rutte, zei hij, is niets meer dan het schoothondje van Merkel. Woo, zei Jensen. Zelfs Wilders durfde zoiets niet te zeggen. Of wel?

Tot slot was er een debat over een onderwerp waar iedereen altijd omheen draait: de feminisering van de man. De man mag geen man meer zijn. Twee vrouwen, Stella Bergsma en Anne Fleur Dekker, beweerden dat het onzin was, dat iedereen mocht zijn wie hij wilde, dat het alleen oké was om niet zo macho te zijn als man.

Tja, als je het zo bekeek mocht je niet minder maar méér tegenwoordig. Dat kon haast niet kloppen. Dat zou betekenen dat het hele praatje van Jensen niets meer was dan een onnozele pitch om zijn nieuwe show te verkopen. Nee, uitgesloten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden