Het Volk levert herkenbaar amusement

Een korte corduroy broek, sandalen, afzakkende kousen en de voeten een tikje naar binnen gedraaid. Het is de gangbare verschijning voor volwassen acteurs die hun jongensjaren terughalen op het toneel....

Marian Buijs

Ze staan op het punt de wereld in te gaan, de school te verlaten, over die periode gaat het in Vlegeljaren. En over vrienden, al bungelt de derde er een beetje bij. Hij heeft het nodig om een andere vriend te verzinnen die hij razendsnel laat verdrinken als zijn twee kameraden die onbekende eindelijk eens willen zien.

Het is allemaal reuze herkenbaar en nostalgisch van kleur, hoe ze stuntelig bespreken wat een zaadlozing is. Hoe het modieuze OK destijds werd vervangen door 'mij best' en hoe ze voor het eerst ervaren wat doodgaan is. Timide staan ze aan het graf van de moeder van hun vriend, fiets aan de hand, niet wetend wat te zeggen.

Hoewel taal het handelsmerk van de groep is, vol lichte versprekingen die meteen gonzen door de zaal, zijn het dit keer vooral de beelden die je bij blijven. Die drie jongens verwoed voorttrappend op de fiets, op en neer springend op hun springstok. En maar zo'n beetje slungelig staan in een fraai speelgoeddecor (van Jan Heyer).

Wie het meest in het oog springt is Wigbold Kruyver, de centrale figuur van de groep. Met zijn brilletje en glad gekamde haren lijkt hij altijd uit de tijd gevallen.

Dit keer heeft hij zo'n pregnante rol dat het af en toe lijkt op de Wigbold Kruyver-show. Vaak als pater Hutjes, de onderwijzer die de jongens onder zijn hoede neemt. Het is op de rand van amateurisme, zoals de lange baard keer op keer op een andere kin belandt. Ieder speelt op zijn beurt voor pater. Maar dat knullige is hier zo consequent doorgevoerd dat het een stijlmiddel wordt: de Nieuwe Lulligheid.

Dat Het Volk verrast en zich voortdurend vernieuwt kun je niet zeggen. Wel dat ze vakkundig theater afleveren met een eigen toon. Ze blijven overeind en het drietal vergast ons op aangenaam amusement, maar een tikje te veel zoals te verwachten en te voorzien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden