Het Vijay Iver Trio is geen moment voorspelbaar en bij vlagen virtuoos

Iyer is misschien niet de grootste virtuoos, maar zijn harmonische spel klinkt bij vlagen adembenemend. De soepele ritmesectie houdt het spel van pianist Iyer in toom.

Gijsbert Kamer
Het Vijay Iyer Trio. Beeld
Het Vijay Iyer Trio.Beeld

Pianist-componist Vijay Iyer kon een weekje vrijmaken van zijn verplichtingen als hoogleraar aan de Harvard University voor een korte Europese tournee, die zondagavond in het Bimhuis begon. Het werd een prachtconcert waarin werk van zijn vorig jaar verschenen en bejubelde album Break Stuff voorbijkwam. Op die plaat onderzoekt Iyer de break in de muziek, dat moment waarop alles even stilvalt. Zijn studie richtte zich niet alleen op de jazz, maar ook op hiphop, techno en Indiase muziek.

Vijay Iyer Trio

Jazz
2/10, Bimhuis, Amsterdam.

De break is een essentieel element voor dj's en daarom is het ook niet zo gek dat Iyer zijn eerste set opbouwt als een heuse dj. Een uur lang stuwt hij zijn trio tot grote hoogten in knap aan elkaar verbonden stukken. Drummer Justin Brown heeft geen enkele moeite Iyers vaste drummer Marcus Gilmore te vervangen en vormt meteen de juiste combinatie met die andere vaste waarde, bassist Stephan Crump. Iyer is misschien niet de grootste virtuoos, maar zijn harmonische spel klinkt bij vlagen adembenemend. Mooi zijn die momenten waar hij met zijn rechterhand ritmisch en harmonisch de basis aangeeft en links, in de lagere registers, de melodielijn uitzet.

Zijn spel heeft de neiging wat cerebraal te worden, maar dan is er de soepele ritmesectie die hem met wat dynamiek tot de orde roept. Na de pauze kwamen de lossere, toegankelijkere stukken als Starlings en Iyers knappe bewerking van Michael Jacksons Human Nature. De bekende melodielijn vormt het thema voor een fraaie improvisatie, waarin de drie bandleden ook gelijkwaardig lijken. Hier wordt door drie topmuzikanten prachtig gespeeld. En geen moment voorspelbaar.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden