De Volkskrant Boekenraad

Het verhaal van David Vann zal u meesleuren naar de afgrond

Jet Steinz bekijkt wekelijks bijgaande toptien en die van de CPNB. Een lid van onze Boekenraad geeft zijn of haar tip.

null Beeld

Vette boeken

Terwijl de Volkskrant Boekentoptien lekker literair zit te wezen, is de CPNB Bestseller 60 maatschappelijk verantwoord bezig. De organisator van de aan de gang zijnde Nationale Week Zonder Vlees, een ‘hippe vegetariër’ genaamd Isabel Boerdam, komt met haar nieuwste Vegabijbel binnen op 24. Ondersteunend bewijs voor de stelling dat eten een vorm van religie geworden is, en hoopgevend voor hen die wachten op een vleesvrije wereld.

Aan de Volkskrant-toptien zit juist veel vlees. De boeken zijn druipend vet: Otmars zonen van Peter Buwalda is 607 pagina’s dik, Ilja Leonard Pfeijffers Grand Hotel Europa telt er 552, Bart Van Loo heeft 560 bladzijden nodig voor De Bourgondiërs – die de appelgebekte varkens en met kogels doorzeefde ­fazanten overigens ook niet zomaar lieten staan – en I am, het overzichtsboek van Erwin Olaf, beslaat vier decennia en toont daaruit 240 foto’s. Zelfs Thea Beckmans Kruistocht in spijkerbroek is, zeker voor kinderen, best een dik boek.

Anderzijds doet Nicolien Mizees Moord op de moestuin het nog steeds goed, en dat is behalve een spannende detective ook een roman waarin je wat van tuinieren kunt opsteken (alhoewel er bij Mizee niet alleen tomaten en courgettes worden geoogst, maar ook weleens een schedel). De laatste troef van de Volkskrant-toptien op vegetarisch gebied is ­Haemin Sunim, een boeddhistische monnik (en dus tegen het doden van levende wezens), die ons de schoonheid toont van Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt.

De tip van Robert-Jan Wesly van boekhandel De Tribune in Maastricht: David Vann, Heilbot op de maan

‘Fans van David Vann zullen veel in zijn nieuwe roman herkennen: het verhaal van Legende van een zelfmoord, zijn debuut uit 2008, lijkt hier nog eens verteld te worden. Wie zich toen naar die afgrond liet sleuren, zal ook in Heilbot op de maan worden meegetrokken; maar Vann weet het verhaal van zijn eersteling zo te belichten dat er nog donkerdere schaduwen ontstaan. In zijn voorwoord schrijft Vann dat het boek een gesprek is tussen een zoon en een vader, ‘die door zijn zelfmoord niemand werd’, en dat is het; maar leest u vooral ook het dankwoord van de schrijver – dan weet u precies wat een uniek boek u gelezen hebt.’

Robert Jan Wesly van De Tribune, Maastricht. Beeld Jan Mulders
Robert Jan Wesly van De Tribune, Maastricht.Beeld Jan Mulders

1. Peter Buwalda, Otmars zonen (De Bezige Bij)

2. Thea Beckman, Kruistocht in spijkerbroek

3. Ilja Leonard Pfeijffer, Grand hotel Europa (De Arbeiderspers)

4. Bart van Loo, De Bourgondiërs (De Bezige Bij)

5. Nicolien Mizee, Moord op de moestuin (Nijgh & Van Ditmar)

6. Sally Rooney, Normale mensen (Ambo|Anthos)

7. Haemin Sunim, Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt (Boekerij)

8. Gerdien Verschoor, Het meisje en de geleerde (Atlas Contact)

9. Erwin Olaf, I am (Hannibal)

10. Menno Schilthuizen, Darwin in de stad (Atlas Contact)

Met dank aan: Gianotten Mutsaers Tilburg, Van Someren & Ten Bosch Zutphen, Van der Velde Leeuwarden, De Tribune Maastricht, De Bilthovense Boekhandel, Bol.com, Donner Rotterdam, Boekhandel Plukker Schagen, Over het Water Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden