Het verhaal van Abraham is dan wel een Bijbels drama, maar denkt u eerder aan Tarantino

Meestal laten Club Guy & Roni en Noord Nederlands Toneel zich inspireren door moderne thema's, zoals ruige films (They shoot horses, don't they?), bekende computerspellen (Tetris) en beroemde dvd-series (Borgen). Dit voorjaar echter duiken de dansgroep en het toneelgezelschap uit Groningen, samen met de muzikanten van Asko|Schönberg, in de religieuze geschiedenis van aartsvader Abraham. Een pittig onderwerp: de splijting der religies zou bij hem zijn begonnen, doordat hij zijn zonen door zijn vrouw uit elkaar liet drijven. De makers van Salam proberen de boel weer een beetje te lijmen. Met dans, muziek, toneel én humor, kondigen ze aan.

Jack Wouterse als Abraham in Salam door het Noord Nederlands Toneel. Beeld Martijn Halle.

De Vlaams-Marokkaanse schrijver en theatermaker Fikry El Azzouzi schrijft een nieuwe toneeltekst. Guy Weizman regisseert, Roni Haver maakt de choreografie en acteur Jack Wouterse kruipt in de huid van Abraham.

Hoe zat het ook alweer? Volgens de overlevering begint met Abraham de geschiedenis van drie geloven. Zowel joden, christenen als moslims zien Abraham als stamvader. Echter, deze figuur uit Mesopotamië heeft een zoon (Ismaël) bij een slavin, en een jongere zoon (Izaäk) bij zijn vrouw Sara. Zijn liefde voor beide zoons is even groot. Maar Sara dwingt Abraham om Ismaël de woestijn in te sturen. Die wordt daarop de aartsvader van de moslims; Izaäk wordt een van de grondleggers van het jodendom en het christendom. Het geruzie is dus hier begonnen. En over die periode moet het dus gaan, vinden de makers.

Jack Wouterse zei intuïtief 'ja' op Weizmans verzoek, hoewel hij hem als regisseur niet kende. 'Guy wil de goede kant op; net als ik gelooft hij ondanks alles in een betere wereld', zo meldt de Rotterdamse acteur aan de telefoon vanuit Spanje. 'Iedereen predikt voor zichzelf, Guy wil juist meerdere kanten laten zien. Het wordt tijd die religies eens goed door elkaar te donderen.'

Energieke mix van dans en theater

Club Guy & Roni en het Noord Nederlands Toneel staan bekend om hun energieke mix van dans en theater. De 60-jarige acteur hoopt van harte dat hij in Salam aan karakterdans mag doen: 'Ik ben een bejaarde man met kapotte knieën, die veel te ruig heeft geleefd. Een driedubbele salto zit er niet in. Maar dansen is voor iedereen, toch? Dansen doe je met je hart en je ogen.'

De joodse Guy Weizman, geboren in Israël, kent het perspectief van de Tenach door en door. Ook het christendom heeft hij goed bestudeerd. Om de andere kant, de Koran, ook aan bod te laten komen, vroeg hij Fikry El Azzouzi (39) voor de tekst. In Nederland is deze schrijver relatief onbekend, in Vlaanderen is hij een begrip. El Azzouzi schrijft romans, columns en theaterstukken en mengt zich in het islam-debat. Drie jaar geleden kreeg hij de 65ste Arkprijs van het Vrije Woord voor zijn roman Drarrie in de nacht, zijn debuut Het schapenfeest en zijn toneelstuk Reizen Jihad. Tijdens de prijsuitreiking gaf hij zijn spreektijd af aan een feministe, die het hoofddoekenverbod hekelde. Bij die gelegenheid zei hij in een interview in werkelijkheid extreem verlegen te zijn maar op papier te veranderen in 'een pestjoch dat lak heeft aan conventies'. Hij verpakt de snoeiharde realiteit in grappige dialogen. 'Denk bij de voorstelling Salam daarom liever aan Tarantino's From Dusk Till Dawn dan aan een Bijbels drama', zo benadrukt Weizman.

Salam door Noord Nederlands Toneel, Club Guy & Roni en Asko|Schönberg, tournee van 8/3 t/m 18/5.

Tips voor kinderen: Wild

Na De Nieuwe Wildernis is er nu een tweede grote film die een Nederlands natuurgebied portretteert: Wild. Waar De Nieuwe Wildernis zich afspeelde op de Oostvaardersplassen, gaat Wild over de Veluwe. Het is de eerste bioscoopfilm van natuurfilmer Luc Enting, die twee jaar met zijn camera doorbracht op de Veluwe. Hij volgde een edelhert, een wild zwijn en een vos door de seizoenen heen. De dieren zoeken naar eten en partners en voeden hun jongen op. André van Duin voorziet de film van commentaar.

Vanaf 1/2

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden