'Het verhaal is waar'

Hoe accuraat zijn de feiten in uw film?..

‘De gebeurtenissen zijn waar, dus het verhaal is waar. Al is Vincere natuurlijk geen historische documentaire. Maar zoals Mussolini bijvoorbeeld in een scène ten overstaan van priesters God uitdaagt hem te doden – dat is allemaal echt gebeurd. In veel gevallen waren we wel gedwongen de realiteit in beschouwing te nemen, en in te kleuren, omdat er geen details bekend zijn, en cinema nu eenmaal bestaat bij details.’

Hoe moeilijk was het om historisch beeldmateriaal te vinden?

‘Dat was veel werk, maar we kregen toegang tot zeer veel zeldzame en doorgaans niet toegankelijke historische bronnen. Sommige fragmenten komen uit het buitenland, zoals bijvoorbeeld die van Mussolini die een speech houdt in Duitsland. Vrijwel alles wat Mussolini publiekelijk deed werd destijds gefilmd en als cinenieuws vertoond in bioscopen, dat scheelt.

Wat trok u zo aan in Mussolini’s liefdesleven?

‘Het tragische leven van Ida Dalser en de zoon die ze baarde van Mussolini, is op meerdere niveaus uitzonderlijk in de Italiaanse geschiedenis. De strijd tussen fascisten en antifascisten speelde zich op politiek niveau af, dus de slachtoffers, of martelaars, waren socialisten of communisten – mensen met een uitgesproken politieke kleur die tegenover elkaar stonden.

Ida is ook slachtoffer, maar haar strijd is een heel andere. Toch spreekt ze ook namens een grotere groep: ze belandt in een inrichting, die onder het fascisme als middel tot repressie werd ingezet. Onder Mussolini verdubbelde het aantal mensen dat werd opgenomen in zulke instellingen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.