Review

Het verbluffende van de voorstelling zit hem in de bijdrage van de poppenspelers

Het verbluffende van de voorstelling zit hem in de bijdrage van de poppenspelers, die ook nog eens fatsoenlijk kunnen zingen. De behandeling van de muziek van Purcells semi-opera is ongedwongen.

Frits van der Waa
null Beeld
Beeld

Voor een hoofdrolspeler die letterlijk zijn hoofd verliest, een zingende ezel en een buitenbaarmoederlijke baring moet je deze maand bij het Nederlands Blazers Ensemble zijn. De muzikantengroep heeft zich ditmaal ontfermd over Henry Purcells semi-opera The Fairy Queen en daartoe samengewerkt met het veelzijdige gezelschap van regisseur en poppenspeler Duda Paiva.

The Fairy Queen, oorspronkelijk uit 1692, is losjes gegroepeerd op de materie van Shakespeares A Midsummer Night's Dream. Het blazersensemble heeft daaruit met vrije hand een familievoorstelling van een uur gedistilleerd. Ook de behandeling van de muziek, bewerkt door Willem van Merwijk, is ongedwongen. Purcell had nooit gedroomd dat zijn muziek ooit uitgevoerd zou worden met een zingende zaag en een melodica. Toch klinkt dat heel aardig, en de fanfares schallen geheel in de geest van de componist.

Het verbluffende van de voorstelling zit hem allereerst in de bijdrage van de poppenspelers. Niet alleen halen ze fantastische capriolen uit met de vaak aan hun lijf verbonden en soms meer dan manshoge poppen, maar ze voeren ook complete dansjes uit en kunnen warempel meer dan fatsoenlijk zingen. Vooral Francesca Lanza, die Titania, de feeënkoningin uit de titel, speelt, is een lust voor het oor.

Hoe geestig en oorspronkelijk de theatrale vondsten ook zijn, de timing had wat beter gekund. Vooral de malle geluidjes worden iets te ver uitgemolken. Maar dat doet niets af aan het enorme plezier waarmee alle spelers zich in het kluchtige verhaal storten en dat zich ook onverbiddelijk meester maakt van het publiek.

The Fairy Queen

Klassiek
Van Purcell, door het Nederlands Blazers Ensemble en Duda Paiva Company. 20/1, Stadsschouwburg, Haarlem. Tournee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden