De gidsThrillers

Het valt niet mee de fratsen van de echte president te overtreffen, maar de thrillerschrijvers tikken dapper door

null Beeld Sabine van Wechem
Beeld Sabine van Wechem

Nieuwe politieke thrillers tegen het decor van het Witte Huis.

Rob van Scheers

Met de verkiezingen begin november is het weer het seizoen voor thrillers over Amerikaanse presidenten. Een genre op zichzelf. Het zal nog niet meevallen om op papier de fratsen van de huidige president te overtreffen, maar de auteurs in kwestie tikken dapper door. Zo loopt in de nieuwste thriller van veelschrijver James Patterson – 73 jaar oud inmiddels, meer dan 200 titels geproduceerd – president Harrison Tucker in een hinderlaag: een batterij persmuskieten betrapt hem met zijn minnares Tammy Doyle in Atlanta. Ongeloof. Verbijstering. Pandemonium. Daar gaat zijn kans op herverkiezing. In het Witte Huis ziet FLOTUS in de East Wing de live-tv-beelden ook. ‘Kun je mij vertellen wat mijn schema vandaag is?’, vraagt ze aan haar staf. Volgt een waslijst aan verplichtingen.

Rob van Scheers leidt u door de wereld van de thriller. Hugo Blom doet dat volgende week over luisterboeken, Pjotr van Lenteren praat u daarna bij over jeugdboeken.

‘Zeg alles af’, besluit ze kordaat. Waarna Grace Fuller Tucker onbewogen het Witte Huis uitloopt. Zonder mannetjes met oortjes in aan haar zijde. Dat is de premisse van De first lady (Nieuw Amsterdam; € 20), en dat mag je gerust een vondst noemen. Grace raakt vermist en Sally Grissom – hoofd van de presidentiële bewakingsdienst – moet haar zien op te sporen. Uiteraard komen daarbij nog heel andere zaken aan het licht.

null Beeld Nieuw Amsterdam
Beeld Nieuw Amsterdam

Ondertussen zal de lezer de ironie niet zijn ontgaan. James Patterson, was dat niet de schrijver die in 2018 nog een samenwerking begon met Bill Clinton? Ze publiceerden President vermist (hij ook al) – een cyberterroristenthriller. Natuurlijk hebben linguïsten uitgezocht wie wat deed, en daaruit bleek dat het toch vooral Pattersons idiolect was – POTUS zal hooguit wat adviezen hebben gegeven. Maar daar gaat het nu even niet om. Waar het om gaat, is dat Patterson moet hebben gedacht: wat als Hillary Clinton door de Monica Lewinsky-affaire uit het Witte Huis was weggelopen? Wat krijg je dan? Nou, dit dus: De first lady. Bill Clinton had er kennelijk geen bezwaar tegen, want voor 2021 staat alweer een nieuwe titel van het thrillerduo op de rol.

Dat Bill Clinton een fan is van het genre, was al bekend. Hij vermaakte zich kostelijk met de misdaadavonturen van de schrijvende cowboy Kinky Friedman. Andere presidenten spraken eveneens over hun literaire voorkeuren, minus Donald Trump: hij heeft ‘geen tijd’ om te lezen. Barack Obama houdt van psychologische thrillers als Gillian Flynns Gone Girl, alsook van het complete werk van Graham Greene. George W. Bush hield het op de thrillers van Michael Crichton. Ronald Reagan? Het gespierde proza van Tom Clancy. JFK was fan van Ian Flemings James Bond (twaalf romans, twee bundels met korte verhalen). En bij Franklin D. Roosevelt lag de klassieker The Punch and Judy Murders van John Dickson Carr op het nachtkastje, toen hij op de middag van 12 april 1945 dood in zijn bed werd aangetroffen. Misschien net een tikkeltje te spannend?

null Beeld A.W. Bruna
Beeld A.W. Bruna

Naast James Patterson biedt de boekhandel nóg een nieuwe presidententhriller: Grid (A.W. Bruna; € 20) van Nick Cook, journalist en defensiespecialist. In deze ambitieuze bestseller van 464 pagina’s heeft president Robert S. Thompson een terugkerende angstdroom: hij zal worden vermoord door een bebaarde islamist met een bom. Kán: volgens de overlevering heeft ook Abraham Lincoln de aanslag van John Wilkes Booth vooraf in zijn slaap gezien. Lijfarts Joshua Cain behandelt Thompson, maar als een klokkenluider hem kenbaar maakt dat er inderdaad een complot tegen de president bestaat, brengt dat de zaak aan het rollen. Dat wil zeggen: de plot vol paranoia en wel heel geheime diensten is intrigerend genoeg, maar het taalgebruik niet half zo soepel als dat van veteraan Patterson – achterin staat een lijst met de belangrijkste personages, en meestal is dat geen goed teken. Complex bouwwerk, je kunt het natuurlijk ook té ingewikkeld maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden