Het turbulente leven van bluesster Michael de Jong

Bluesster Michael de Jong leefde altijd aan de zelfkant van de samenleving. 'Als je het leven niet leidt, kan je ook de liederen niet zingen.'

Peter de Waard
Michael de Jong Beeld Guus Dubbelman
Michael de JongBeeld Guus Dubbelman

Hij zong en speelde niet alleen blues. Hij was blues. Michael de Jong vocht zijn hele leven tegen drank, drugs, mislukte relaties, geldnood, eenzaamheid en lichamelijke ongemakken. Hij overleed 10 maart in Dordrecht tijdens een dutje op de bank. Een jaar eerder was hij nog bijgezet in de Dutch Blues Hall of Fame.

De Jong zong en speelde met grote bluessterren als John Lee Hooker en Jimmy Reed. Maar hij trad ook op samen met Jerry Garcia van The Grateful Dead, Van Morrison en Carlos Santana. Zijn muziekmaatje Willem van Dullemen zegt dat hij altijd Jimmy Reed citeerde: 'It ain't how you sing the song boy, it's how you live your life... and if you ain't lived the life, how can you sing the song.' 'Zijn leven zat voor 200 procent in de muziek', aldus Van Dullemen.

Van zijn dood weet niemand iets, alleen dat iedereen die zag aankomen. 'Misschien hoort het bij een bluesgrootheid. Maar het heeft toch iets triests. Ik neem aan dat hij op gemeentekosten is begraven of gecremeerd. Ik heb er niets meer van gehoord', zegt journalist Kees Thies die Michael de Jong een week voor zijn dood sprak voor een documentaire die hij over hem wilde maken. 'Toen zei hij al: 'Come from the hospital. Fucking bunch of bad news.'

De Jong was bij zijn geboorte al bestemd tot een bestaan als een rolling stone. Hij werd geboren in 1945 in Frankrijk. Zijn moeder was een Baskische, zijn vader Gerben de Jong was afkomstig uit het Friese terpdorp Easterein (Oosterend). Via Friesland emigreerde het gezin in 1949 naar de VS.

Op zijn achtste zette Michael als kind-rebel daar een school in brand. Als puber raakte hij zwaar gewond bij een autorace op straat, waarbij het erom ging wie het eerste een wegversmalling over een brug kon bereiken. Nadat hij een keer Johnny Cash met een elektrisch versterkte gitaar zag optreden, wist hij het zeker. Hij wilde muzikant worden: geen country, maar blues.

Jarenlang trok hij als muzikant door de VS. Hij woonde korte tijd in Denemarken waar hij trouwde met een prostituee, een relatie die al snel op de klippen liep. Via Hamburg kwam hij in 1992 in Amsterdam terecht. Hij sliep en woonde in een auto en raakte hopeloos verslaafd aan drank en drugs. Daarnaast liep hij hiv op. De opvang redde hem met een afkickprogramma en een kamer in Dordrecht, ver van de verlokkingen van Amsterdam. Zijn hospita Joke Klein blijkt na enig zoeken nu in Sittard te wonen. 'We verhuurden kamers boven onze Lektuurshop aan de Grote Spuistraat. We hadden bedenkingen, maar hij leek oprecht te willen afkicken. Hij had een vriendin mee, maar die was al snel gevlogen. Hij bleef hier enkele jaren voordat hij verhuisde naar de Vogelbuurt in Dordrecht. Mijn zeven jaar geleden overleden man kon geweldig met hem opschieten', zegt Joke Klein.

Twee keer onderging De Jong nog een hartoperatie. 'Geloof het of niet, maar ik moet voor 1.100 euro aan medicijnen in de maand slikken. Ben ik even blij dat ik een Nederlands paspoort heb en in het ziekenfonds zit. In Amerika was ik al dood geweest', zei hij.

Zwarte humor was hem niet vreemd. 'Weet je, als ik straks op mijn doodsbed lig, dan kan ik toch maar mooi zeggen dat op twee na alle vrouwen waar ik wat mee gehad heb in mijn leven onder de dertig waren. En die hebben mij ook tot prachtige songs geïnspireerd.' Zijn laatste en 19de cd Requiem For The Lonely bracht hij anderhalf jaar geleden uit in Paradiso op zijn 71ste verjaardag. Thies is verbaasd dat hij het zo lang heeft volgehouden. 'Zijn laatste verslaving waren poffertjes. We spraken altijd af in de poffertjeszaak.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden