Het Tsjechische Cirk La Putyka brengt retro-circus en magie samen in fijnzinnige slapstickshow (****)

Batacchio van Cirk La Putyka, openingsvoorstelling van Circusstad Festival Rotterdam Beeld Jan Hromadko
Batacchio van Cirk La Putyka, openingsvoorstelling van Circusstad Festival RotterdamBeeld Jan Hromadko

We zijn ruim op tijd aangekomen in het oude Tsjechische cultuurcentrum van Písek, 100 kilometer ten zuiden van Praag. Daarom mogen we even achter de schermen spieken bij de warming-up van de acrobaten in het pittoreske theatertje. Blijken we net getuige te zijn van het geheim achter een sprong met een wip. Straks, tijdens de voorstelling Batacchio, weten wij als enigen in het publiek, hoe het kan dat de artiesten van Cirk La Putyka zomaar in de nok verdwijnen en lijken te ontsnappen aan de zwaartekracht.

Ook vangen we een glimp op van de elastische ‘vaginal-vega-table’, die als basis dient voor een hilarische truc met fruit en groenten die onder de rok van een vrouw verdwijnen. Maar we verraden niets. Deze show, van het beroemdste moderne circusgezelschap van Tsjechië, moet het juist hebben van illusie, bedrog en magie. En dat in de stijl van de jaren twintig, een soort retro-circus, zonder dieren, maar met schmink, velours en een vleug bordeelpluche.

Batacchio van Cirk La Putyka, openingsvoorstelling Circusstad Festival Rotterdam Beeld Jan Hromadko
Batacchio van Cirk La Putyka, openingsvoorstelling Circusstad Festival RotterdamBeeld Jan Hromadko

Tsjechische variété

Tijdens een nostalgische act spelen een man en een vrouw perfect voor marionet, in handen van een eigen­gereide clown. Een dame in een turquoise jurk (voorheen geschoold in synchroonzwemmen) zingt Engels, Duits, Latijn en Tsjechisch door elkaar, naast een oude grammofoon. Later doet ze even gemakkelijk mee aan het spierballenwerk van liften en gelift worden. Vijf mannen blijken op één fietsje te passen. Eén man turnt aan de ringen. Een clown roept met fijnzinnige slapstick precies de lach en de traan op, als een klassieke pierrot.

Batacchio van Cirk La Putyka, openingsvoorstelling van Circusstad Festival Rotterdam Beeld Jan Hromadko
Batacchio van Cirk La Putyka, openingsvoorstelling van Circusstad Festival RotterdamBeeld Jan Hromadko

Dit Tsjechische variété, romig van opzet met veel slapstick, goochelarij, comedy en magie, is woensdag en donderdag voor het eerst te zien in Nederland, als opening van het vijfdaagse Circusstad Festival Rotterdam. De zeven acrobaten, onder wie twee vrouwen, zijn bijna allemaal geschoold in verschillende sporten, volgens de topsportwetten van het voormalige Oostblok. Een kleine tien jaar geleden sloten ze zich aan bij Rostislav en Vitek Novak, twee broers uit een oud poppentheatergeslacht van meer dan zes generaties. Samen richten ze in Praag het eerste hedendaagse circusgezelschap van Tsjechië op. Nu zijn ze beroemd in heel de regio. Poppenacts maken nog steeds deel uit van hun shows. Ook bestieren ze een eigen circusschool; de jongste leerling is 3 jaar, de oudste 32.

Het gezelschap draagt de naam van hun eerste voorstelling, La Putyka, vernoemd naar zo’n aftandse pub met Tsjechisch bier. De huidige show heet Batacchio: Italiaans voor ‘slapstick’ én ‘deurklopper’. In die traditie van variété met mimiek en magie, weten ze een stroom van acts naadloos en snel aan elkaar te lassen. Niet per se spectaculair, eerder nostalgisch, zo tussen de baldakijnen en toneelgordijnen. Achter de schermen lijkt het voortdurend op een gekmakende pitstop tijdens de Formule 1. Maar daar heeft de zaal lekker geen weet van.

Batacchio

door Cirk La Putyka

20/3, Centrum Kultury Mĕsta Písek, Tsjechië.

Te zien: 2 en 3 mei, Oude Luxor Rotterdam, als opening van Circusstad Festival Rotterdam (2 t/m 6/5)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden