RecensiePodcast

Het (trein)leven is voor de makers van Luisterruit een bron van antropologisch vermaak (3 sterren)

Gidi Heesakkers
null Beeld

Over een gedenkwaardig moment in de trein heeft iedereen wel een goeie anekdote paraat. Een bij elkaar gepakt zooitje mensen dat in- en uitstapt en zo een steeds wisselend reisgezelschap vormt, is lekker voer voor iedere amateurantropoloog. ‘Hoe wij ons gedragen in de trein... fascinerend toch?’ klonk het in de tweede aflevering van Luisterruit, in oktober 2017.

Fascinerend, ja. En dus geen gek idee van de Nederlandse Spoorwegen om een clubje creatievelingen een min of meer maandelijkse podcast voor in de trein (en waar dan ook) te laten maken. Over het treinleven en Het Leven. ‘Met mooie verhalen over één thema maken wij van jouw ritje in de trein een reis’, beloven de makers van Luisterruit. De nieuwste aflevering, nummer zestien, is sinds deze week beschikbaar: 34 sfeervolle minuten met verschillende korte items over de liefde, aan elkaar gepraat door een amicale, Brabantse voice-over.

Onvermijdelijk (en altijd goed) is dan natuurlijk het treinliefdesverhaal. Minder onvermijdelijk: seks op het treintoilet. Maar ook, op volgorde van vermakelijk naar iets minder pakkend: een horrordate, een gesprek met een vertaler van supermarktromannetjes over het daarin geschetste beeld van romantiek en een vriend van een van de makers over het ongrijpbare fenomeen ‘mojo’.

Treinfilosoferen

Eerdere thema's waren onder meer de nacht(trein), verbinding, de achterkant van Nederland, ontsporen en vertraging. Een mooie aflevering over ‘stilte’ bevatte zowel een fluistergesprek in en over de stiltecoupé als een vertelling van solozeiler Henk de Velde over maandenlang alleen op zee zijn, beklemmende windstilte en dan maar tegen vogels gaan schreeuwen. Met zulke onderwerpen kan Luisterruit alle kanten op, maar soms wordt de podcast daardoor ook een wat willekeurige verzameling van dingen.

Het is leuk dat de makers geregeld proberen aan te zetten tot treinfilosoferen, of tot actie, bijvoorbeeld met een spoedcursus flirten in de trein. Waarom zijn de meeste mensen mensen geneigd zich af te zonderen van onbekenden? Waarom raken ‘we’ zo zelden met een vreemde in gesprek? Hoe het zo te horen ook kan: een keiharde boer van iemand in een bomvolle coupé leidde tot een vriendschap tussen twee vrouwen die keihard om die boer moesten lachen.

Glimlachopwekkend advies van de voice-over die zich voorstelt als Thijs: ‘Hou je boeren dus vooral niet in!’ Deze Thijs is gezellig gezelschap voor wie zich met een koptelefoon op probeert af te sluiten voor de eventuele oprispingen, versierzinnen en andere praatjes van medereizigers.

Luisterruit, een podcast van Emmie Kollau, Twan van Bragt, Nikki Dekker, Lotte van Galen, Manon van Hoeckel, Pascal van Hulst, Tom Loois, Babette Rijkhoff, Joost Wilgenhof en Elianne Meijer, in opdracht van de Nederlandse Spoorwegen. Te beluisteren op luisterruit.nl, of via Spotify, Soundcloud, iTunes en Stitcher.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden