BERICHT VAN HET TRANSITIETEAM Micha Wertheim

Het Transitieteam wil af van inhoud

Wekelijks geeft Micha Wertheim op deze plek berichten van het Transitieteam door aan de bezoekers van de Volkskrantwebsite.

Het Transitieteam wil af van de inhoud. Hoe meer we ons de afgelopen tijd in de inhoud verdiept hebben, hoe meer we tot de conclusie zijn gekomen dat de inhoud mensen alleen maar verdeelt.

Zoals bekend, zullen we het na de Transitie altijd ééns zijn. Niemand zal zich dan nog hoeven storen aan onwelgevallige meningen.

In het verleden is vaak geprobeerd om consensus te bereiken door anderen te overtuigen van hun ongelijk. Dat is tot op heden niet gelukt. Onderzoek wijst uit dat dit komt door inhoudelijke meningsverschillen. Discussies monden te vaak uit in argumenten die terug te voeren zijn op die inhoudelijke meningsverschillen. Daarom wil het Transitieteam af van de inhoud.

Daarom was het Transitieteam ook zo blij met Youp van ’t Hek die een paar weken geleden bij zijn vriend Matthijs van Nieuwkerk aanschoof om te praten over de ophef die was ontstaan over grappen die comedian Dave Chapelle gemaakt had. Op Twitter waren een aantal mensen gepikeerd omdat Chapelle grappen gemaakt had waar ze het inhoudelijk niet mee eens waren. Zoals bekend hebben komedianten er soms een handje van om te suggereren dat bepaalde zaken niet op te lossen zijn met een eenduidig antwoord. Daar waren die mensen terecht woedend over.

‘Heb je die bewuste voorstelling van Dave Chapelle gezien?’, vroeg Matthijs aan het begin van het gesprek.

‘Nee’, zei Youp, ‘De show ik niet gezien.’

Vroeger zou dat het moment geweest zijn om het gesprek te stoppen. Maar Matthijs en Youp lieten zien dat je ook heel leuk met elkaar kunt keuvelen zonder dat je gehinderd wordt door de inhoud. Sterker nog, het gesprek werd er alleen maar gezelliger van.

Hoe minder inhoud, hoe gezelliger het wordt. Daarom is het Transitieteam ook zo gelukkig met de plannen van D66-minister Van Engelshoven om alle alfastudies in Nederland met de helft te korten. Als we echt van de inhoud af willen, kunnen we dat niet alleen aan de talkshows op tv overlaten. Dan zullen we het probleem bij de wortel aan moeten pakken.

Natuurlijk zijn er ook mensen die het met de minister oneens zijn, maar die beroepen zich daarbij op inhoudelijke argumenten.

Daarom roepen we de minister op om door te zetten.

Want geloof ons: als de inhoud eenmaal is afgeschaft, zal niemand de inhoud nog missen.

En wie de inhoud dan toch mist, zal nergens inhoudelijk hard kunnen maken wat we dan missen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden