BERICHT VAN HET TRANSITIETEAM Micha Wertheim

Het Transitieteam voorspelt de storm

Wekelijks geeft Micha Wertheim op deze plek berichten van het Transitieteam door aan de bezoekers van de Volkskrantwebsite.

Maandag opende deze krant met aangekondigde razzia’s in Amerika. Razzia klinkt nog wat ongemakkelijk op de vroege ochtend. Daarom koos de koppenmaker voor de inmiddels beter ingeburgerde term ‘deportaties’. Terwijl dat deporteren natuurlijk allemaal nog geregeld moet worden.

De analyse op de voorpagina sloot af met de conclusie dat voor Trump ‘wreedheid geen noodzakelijk kwaad, maar een belangrijk element van zijn anti-immigratiebeleid is’. Een wonderlijke zin, voor wie op de inhoud let, maar dat was nog niet alles: ‘Ook de eerdere scheiding van kinderen van hun ouders aan de grens was bedoeld om af te schrikken, en de overvolle detentiecentra aan de grens vormen eveneens onderdeel van dat beleid.’

Los van het feit dat de Amerikaanse regering zelf volhoudt dat het helemaal niet overvol is in die detentiecentra (het echte woord voor die kampen ligt nog wat gevoelig), is de rationalisering van de razzia’s, ‘bedoeld om af te schrikken’, een goed voorbeeld van de geoliede manier waarop de Transitie verloopt.

Iedereen die zich een kwartier in de motieven van de Amerikaanse president heeft verdiept, weet dat van ‘beleid’ nooit sprake is geweest. Beleid impliceert dat er een doelstelling is, die met dat beleid bereikt kan worden.

Dat doel is er niet.

Als alle mensen zonder papieren uit Amerika zijn verdwenen, zal er geen doel bereikt zijn, maar zal de Transitie verder gaan. Dan zullen nieuwe groepen worden aangewezen die weg moeten. En als die weg zijn, komen er nieuwe groepen in beeld die dienen te verdwijnen. Enzovoort.

‘Maar waarom dan?’, vraagt de Volkskrant-correspondent, die nog niet snapt dat dat de verkeerde vraag is. En dus verzint hij een motief. Want hoe eng dat motief ook is, het is nog altijd een stuk minder beangstigend dan toegeven dat er geen motieven zijn.

De Transitie hééft géén doel.

De Transitie ís het doel.

De Transitie is als de wind. Ze waait welke kant ze maar op wil waaien.

Het staat iedereen vrij zichzelf gerust te stellen met argumenten waarom de wind een richting heeft gekozen, maar dat wil nog niet zeggen dat de wind een plan heeft.

De wind is het plan. De Transitie is de wind.

Nu is ze nog een briesje maar maakt u zich vast op voor De Storm.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden