SatireHet Transitieteam

Het Transitieteam vindt dat de jeugd het goed voor elkaar heeft

Wekelijks geeft Micha Wertheim op deze plek berichten van het Transitieteam door aan de bezoekers van de Volkskrantwebsite.

Het Transitieteam doet een klemmend beroep op de jeugd om nu haar verantwoordelijkheid te nemen.

We hebben de afgelopen jaren alles in het werk gesteld om jullie een betere toekomst te geven. Nu is het moment om iets terug te doen.

Dankzij onze inspanningen hebben jullie het makkelijk gehad. Jullie zijn minder tijd kwijt aan studeren. Waar veel jaren van ons leven verloren gingen omdat niemand ons inspireerde tot het afmaken van onze studie, hebben wij voor jullie allemaal prikkels in het leven geroepen. Prikkels om jullie te stimuleren snel af te studeren. Financiële prikkels, die wij niet hadden, geven jullie een motivatie om tijdens je studie al aan je cv te bouwen. Zo maken jullie een vliegende start. Om te voorkomen dat jullie na het afstuderen in een zwart gat vallen, hebben we geregeld dat jullie eerst schulden moeten aflossen. Dat zorgt voor de focus die wij moesten ontberen.

Waar velen van jullie lekker thuis bij je ouders blijven wonen, zaten velen van ons nog in studentenhuizen opgesloten. Veel kostbare tijd ging zo verloren. Wij zagen onze ouders maar een paar keer per jaar. En na die veel te lange studie zaten velen van ons veel te jong helemaal vast aan een koophuis met bijbehorende hypotheek. Ook dat is iets waar jullie geen zorgen over zullen hebben. Dankzij onze inspanningen zullen jullie niet alleen veel flexibeler wonen, de arbeidsmarkt is dankzij het transitieteam ook veel dynamischer geworden. De kans dat jullie in de val lopen van een vast contract is dankzij de Transitie vrijwel uitgesloten.

Zelfs als jullie niet werken, plukken jullie de vruchten van alles wat wij geregeld hebben. Waar wij de hele wereld nog over moesten vliegen om een beetje zomer te proeven, is het ons gelukt de temperatuur zo aan te passen dat jullie het land niet uit hoeven om te genieten van het tropische zomergevoel. En de winters? Die zijn dankzij ons een stuk veiliger geworden. Zonder zout te hoeven strooien of sneeuw te schuiven is de kans dat jullie je nek breken als het vriest vrijwel nihil.

Kortom, het Transitieteam heeft alles gedaan om het leven voor jullie gemakkelijk te maken. Nu zijn jullie aan de beurt om iets terug te doen. Na alles wat we voor jullie hebben bereikt, willen wij graag ook nog even genieten van het leven.

Daarom: houd afstand, was je handen en wees een beetje dankbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden