Bericht van het transitieteam Micha Wertheim

Het Transitieteam is verheugd dat er veel gebruik wordt gemaakt van ons meldpunt

Wekelijks geeft Micha Wertheim op deze plek berichten van het Transitie Team door aan de bezoeker van de Volkskrant-website. 

Het Transitieteam is verheugd dat er veel gebruik wordt gemaakt van ons meldpunt. De mailbox puilt uit en de telefonistes kunnen de meldingen maar nauwelijks aan. We verzekeren u dat alle meldingen uiterst serieus worden behandeld en opgeslagen.

Wie een melding doet bij ons, kan ervan uitgaan dat dat in grote anonimiteit gebeurt. De door u aangemelde personen of organisaties zullen nooit kunnen achterhalen door wie, waarom of wanneer ze zijn aangemeld. Zo voorkomen we dat mensen die een melding doen, zich geïntimideerd voelen door de organisatie of persoon die ze aanmelden.

Binnenkort zal het voor iedereen mogelijk zijn om met een druk op de knop te zien of iemand ooit is aangegeven bij ons meldpunt. Omdat we uw meldingen heel serieus nemen, zal het nooit mogelijk zijn om in beroep te gaan tegen een melding. Wie eenmaal is aangemeld, zal de gevolgen de rest van zijn of haar leven met zich meedragen.

Tot ons grote genoegen worden ook steeds meer maatschappelijke organisaties aangemeld bij ons meldpunt. Ook die organisaties zullen in ons systeem worden opgeslagen. Zo nu en dan zullen we, om de druk een beetje op te voeren, een lijst publiceren met alle aangemelde organisaties.

Het Transitieteam realiseert zich heel goed dat het onmogelijk is om iedereen aan te melden. Maar laten we niet vergeten dat de meldpunten zelf niet het doel zijn. Ons doel is zelfregulatie. Wie weet dat er melding gemaakt kan worden, begrijpt dat het verstandig is om voortaan op zijn of haar tellen te passen. Wie lang genoeg op zijn of haar tellen gepast heeft, vergeet vanzelf waarom dat is. Onderzoek toont aan dat mensen die lang genoeg op hun tellen hebben gepast, op den duur vergeten waarom ze op hun tellen passen. Deze internalisering is zo effectief, dat mensen die eerst uit angst op hun eigen tellen passen, al snel een hartgrondige hekel krijgen aan mensen die dat niet doen. Zozeer dat ze de mensen die zich niet conformeren, zelf gaan aanmelden bij ons meldpunt.

De gedachte dat er een meldpunt bestaat, zal op den duur genoeg zijn. Ons meldpunt is wat dat betreft het beste te beschrijven als schikdraad. Dat wordt niet opgehangen om de koeien pijn te doen of te pesten, maar om de kudde te beschermen tegen zichzelf.

Bent u desondanks nog niet overtuigd, dan kunt u altijd overwegen om uzelf bij ons meldpunt aan te melden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden