SatireHet Transitieteam

Het Transitieteam introduceert noodgedwongen een #eennieuwehashtag

Wekelijks geeft Micha Wertheim op deze plek berichten van het Transitieteam door aan de bezoekers van de Volkskrantwebsite.

Het is tijd voor #eennieuwehashtag. Met #eennieuwehashtag willen wij, een groep bezorgde medewerkers van het Transitieteam, duidelijk maken dat ons geduld met #bestaandehashtags helemaal op is.

Tot onze verbijstering en woede hebben we de afgelopen jaren gezien hoe #bestaandehashtags alle aandacht naar zich toe trekken. Ze domineerden de discussie en laten op geen enkele manier zien dat ze open staan voor #eennieuwehashtag. Door keer op keer #bestaandehashtags te gebruiken is een cultuur ontstaan die nooit ruimte zal bieden aan #eennieuwehashtag, simpel en alleen omdat #bestaandehashtags daar zelf de noodzaak nooit van in zullen zien. De uitsluiting van #eennieuwehashtag resulteert erin dat #bestaandehashtags zo dominant zijn geworden dat voor ons een grens is overschreden. Alleen #eennieuwehashtag kan #bestaandehashtags een halt toeroepen.

Als #bestaandehashtags zelf het belang van #eennieuwehashtag niet inzien, en daar heeft het alle schijn van, dan rest ons geen andere mogelijkheid dan met #eennieuwehashtag duidelijk te maken dat #eennieuwehashtag onvermijdelijk is. We gaan niet langer wachten tot we onze beurt krijgen. #bestaandehashtags zullen moeten begrijpen dat iedereen die nu nog #bestaandehashtags gebruikt wat ons betreft medeverantwoordelijk is voor de manier waarop #bestaandehashtags #eennieuwehashtag altijd in de weg zullen zitten.

De afgelopen jaren hebben we keer op keer toegezien hoe een net geïntroduceerd #eennieuwehashtag binnen de kortste keren deel ging uitmaken van #bestaandehashtags. Door die appropriatie bewijzen #bestaandehashtags bovendien dat ze niet wezenlijk geïnteresseerd zijn in #eennieuwehashtag. Met #eennieuwehashtag willen we aan die vicieuze cirkel per direct een einde maken. Dat zullen we doen door iedere dag, en als het moet ieder uur of desnoods iedere minuut #eennieuwehashtag te introduceren. #bestaandehashtags zullen moeten begrijpen dat hun hegemonie voorbij is.

Laten we niet vergeten dat #bestaandehashtags ooit #eennieuwehashtag waren. Wat bewijst hoe die eerste als een parasiet die tweede vernietigen. Het is precies die destructiviteit van #bestaandehashtags die ons heeft gedwongen te komen met #eennieuwehashtag. #bestaandehashtags zijn lang genoeg trending geweest. Het argument dat #eennieuwehashtag soms ook trending is, is een leugen. Op het moment dat #eennieuwehashtag trending is, wordt ze per definitie onderdeel van #bestaandehashtags. Aan dat mechanisme moet een einde komen. En als #eennieuwehashtag niet genoeg is, sluiten we niet uit dat we onze toevlucht zullen zoeken tot #eennognieuwerehashtag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden