SatireHet Transitieteam

Het Transitieteam biedt zijn excuses aan

Wekelijks geeft Micha Wertheim op deze plek berichten van het Transitieteam door aan de bezoekers van de Volkskrantwebsite.

Het Transitieteam biedt zijn excuses aan. Dat was niet makkelijk, en we hebben er lang over  moeten nadenken. Maar na lange introspectie en een nog langer gesprek met onze juridische medewerkers hebben we besloten toch excuses aan te bieden. Soms moet je de moed hebben om te zeggen: dat was niet goed, dat was verkeerd, het was onze fout, we hadden dat zo niet moeten aanpakken, het spijt ons heel erg, sorry.

Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die beweren dat we rijkelijk laat zijn met het aanbieden van onze excuses, maar dat hoort een beetje bij excuses maken. Dat gebeurt altijd pas na een periode van introspectie en overleg met de juridische afdeling.

Wie te vroeg excuses maakt, loopt het risico niet serieus te worden genomen. Die krijgt al snel het verwijt: ‘Waarom deed je het dan?’

Wie excuses wil maken zal dus even moeten wachten. Hoe erger datgene is waarvoor je je excuses aanbiedt, hoe langer je moet wachten. Zo bezien is ons lange wachten een blijk van respect jegens degenen aan wie we onze excuses hebben gemaakt.

We willen zo kort na het maken van onze excuses niet meteen met verwijten komen, maar we hadden op iets meer enthousiasme gehoopt toen we onze excuses aanboden. Zeker als je bedenkt hoeveel overleg we met de juridische afdeling hebben moeten voeren voor we konden overgaan tot het maken van die excuses.

Wat we bewust níét hebben gedaan is beloven dat we het nooit meer zullen doen. Dat zou gezien de huidige omstandigheden ook wat voorbarig zijn. Je weet nooit hoe de ballen zullen rollen. De juridische afdeling heeft ons bovendien op het hart gedrukt geen beloften te doen die je niet kunt nakomen. Al was het maar omdat het maken van geloofwaardige excuses na zo’n belofte nog veel moeizamer zal blijken dan het nu al was.

Wel heeft het Transitieteam in zijn statuten een clausule opgenomen die stelt dat als er weer zoiets dreigt te gebeuren, we er alles aan zullen doen om het net anders te laten verlopen. Op die manier zullen excuses als ze weer gemaakt moeten worden, opnieuw geloofwaardig en oprecht blijken.

Mocht het zo ver komen dat we in de nabije toekomst weer excuses moeten maken, laat het dan een troost zijn dat we inmiddels een schat aan expertise in huis hebben. Zo zullen we met een vliegende start aan het traject kunnen beginnen  dat uiteindelijk opnieuw tot welgemeende excuses zal leiden.

En nu verder met de Transitie!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden