Bericht van het Transitie TeamMicha Wertheim

Het Transitie Team is er voor de slachtoffers

Na de Transitie zal zijn muziek nergens meer te vinden zijn.Beeld AP

Wekelijks geeft Micha Wertheim op deze plek berichten van het Transitie Team door aan de bezoeker van de Volkskrant-website. 

Zoals bekend is Het Transitie Team erg begaan met het lot van de slachtoffers. Veel hardwerkende burgers zijn zelf slachtoffer. Wij van Het Transitie Team vinden dat er meer naar die slachtoffers geluisterd dient te worden.

Gelukkig mogen slachtoffers in Nederlandse rechtbanken al jaren iets tegen de dader zeggen, nog voor de rechter heeft besloten of de dader daadwerkelijk schuldig is. Na de Transitie zullen slachtoffers zelf mogen beslissen wat er met daders moet gebeuren. Dat scheelt een boel dure rechters.

Na de Transitie zal, om de slachtoffers te herdenken en te eren, een gigantische muur worden gebouwd waarin alle namen van slachtoffers zullen worden gegraveerd. Dat monument zal worden ontworpen door Rem Koolhaas. Omdat monumenten na de Transitie altijd door beroemde architecten ontworpen dienen te worden, maar ook omdat Koolhaas veel ervaring heeft met het bouwen in China, waar men al veel verder is met de Transitie.

Wie zijn of haar naam niet terugvindt op dat monument is een dader. Voor daders zal na de Transitie geen plaats meer zijn. Dat hebben de daders helemaal aan zichzelf te danken. Hadden ze maar geen slachtoffers moeten maken.

Natuurlijk komt het voor dat daders spijt hebben, maar spijt komt altijd te laat. Dat hadden de daders zelf ook kunnen bedenken voor ze hun slachtoffers maakten.

De beste manier om tegen daders op te treden is om er voor te zorgen dat ze tot in lengte van dagen herinnerd worden aan hun daad. Het internet komt daarbij goed van pas.

Ook in de media zal na de Transitie steeds meer aandacht zijn voor slachtoffers. Afgelopen week zond de VPRO een vier uur durende documentaire uit over twee slachtoffers van kindermisbruik.

Veel kijkers vroegen zich na het zien van die documentaire af of we nog mogen luisteren naar de muziek van Michael Jackson, nu we weten dat hij een dader was.

Het antwoord is simpel. Het mag nu nog wel maar na de Transitie zal zijn muziek nergens meer te vinden zijn. Dat wil zeggen, de muziek die hij maakte toen hij dader was. De muziek van de jonge Michael Jackson, die hij maakte toen hij klein was, daarop mogen we blijven dansen. Al was het maar omdat iedereen in die tijd al wist dat Michael zelf het slachtoffer was van kindermishandeling. Want als er één groep is waar we na de Transitie naar moeten blijven luisteren, dan zijn dat wel de slachtoffers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden