Mededeling Bericht van het Transitie Team

Het Transitie Team is dolgelukkig met cabaretduo Woe en Van der Laan

Wekelijks geeft Micha Wertheim op deze plek berichten van het Transitie Team door aan de bezoeker van de Volkskrant-website. 

Het Transitie Team is verschrikkelijk geschrokken van de gruwelijke wijze waarop een oude Jonge het respectabele boekenbal verstoorde door een tirade af te steken tegen een populaire politicus die als geen ander De Transitie een warm hart toedraagt.

Het jaarlijkse feest, dat voor veel schrijvers de enige kans vormt Bekende Nederlanders in het echt te ontmoeten, werd er danig door verpest. De tirade van De Jonge was vooral ook ongepast omdat de hele zaal net stil wilde staan bij slachtoffers.

Terecht werd De Jonge door het vlijmscherpe satirische tv-duo Woe en Van der Laan teruggefloten. Woe en Van der Laan hielpen De Jonge er in een even hilarische als intelligente conference aan herinneren dat zijn zalen niet altijd meer helemaal vol zitten. Het Transitie Team vond dat niet alleen heel erg grappig en slim gevonden. Het Transitie Team was vooral ontroerd omdat steeds meer mensen inzien dat wie geen volle zalen trekt, geen recht van spreken meer heeft.

Van der Laan en Woe trekken sinds ze regelmatig op tv zijn, wel volle zalen en alleen daarom al hebben ze gelijk. Vergelijk het met verkiezingen. Wie daar de meeste kijkers en stemmen trekt, heeft ook gelijk.

Het tv-programma van Van der Laan en Woe is heel kunstig, lekker voorspelbaar en vooral erg gezellig. Precies zoals de wereld er na De Transitie uit zal zien. Dat Van der Laan en Woe nu nog grapjes maken die naadloos aansluiten bij de progressieve gedachten van de omroep die hun zendtijd biedt, is ze vergeven. Als geen ander zijn ze in staat aan te voelen wat de opdrachtgever en het publiek van ze verwachten. Mensen naar de mond praten, dat is waar het in de showbizz en in de politiek over moet gaan. Vandaar dat het programma van deze vriendelijke jongens afgelopen week geen enkel moment ongemakkelijk of inhoudelijk werd.

Mensen die bang zijn dat er na De Transitie geen humor over blijft, moeten gewoon naar Even tot hier kijken. Dan worden ze meteen gerustgesteld.

Alleen als we elkaar gerust blijven stellen kan De Transitie doorgang vinden.

Een oude Jonge die door de toespraak van een jonge vrouw heen loeit, maakt De Transitie alleen maar ongezellig en dat is zonde van de sfeer.

Gelukkig merkte de vrouw in kwestie zeer gevat op dat de loeiende Jonge zelf een ‘Bal’ was. Dat mag dan niet kloppen, het was wel het soort gezellige humor waarvoor onze vaderlandse schrijvers bij elkaar waren gekomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden