Mededeling Transitieteam

Het Transitie Team gaat verder als het Transitieteam. En wel hierom

Wekelijks geeft Micha Wertheim op deze plek berichten van het Transitie Team door aan de bezoeker van de Volkskrant-website.

Tot voor kort stond het Transitieteam bekend als het Transitie Team. Na lang beraad, uitgebreid intern onderzoek en verstrekkende strategische verkenningen is, in overleg met de afdeling voorlichting, besloten dat het Transitie Team voortaan verder zal gaan als het Transitieteam. Dat is een radicale verandering die een toelichting verdient.

We realiseren ons terdege dat die naamswijziging, die de nodige kosten met zich meebrengt, grote gevolgen kan en zal hebben voor de herkenbaarheid van het Transitieteam. Desondanks zagen we gezien de uitkomst van ons interne onderzoek, de maatschappelijke verkenningen en de veranderende beeldvorming, geen andere mogelijkheid om verder te gaan zonder deze drastische stap te zetten. De naamsverandering van Transitie Team naar Transitieteam, is een Transitie die wat ons betreft, zeker op de lange termijn, onvermijdelijk was.

Transitie betekent veranderen. Wie wil veranderen moet durven innoveren. Innovatie kan alleen tot stand komen binnen een dynamisch omgeving. Om die te creëren is het van groot belang te blijven opereren binnen een context die kenteringen mogelijk maakt. Alleen als de deur naar metamorfose openstaat, kunnen we garanderen dat een fluïde traject tot de mogelijkheden behoort.

Wie de mogelijkheid tot changeren afsluit, ontneemt zichzelf de kans te muteren. Transitie is alleen een optie wanneer onderdelen kunnen scharnieren en evalueren. Het is juist die mogelijkheid om aanpassingen toe te laten, die essentieel is voor het in kunnen zetten van koerswijzigingen wanneer de omstandigheden daar om vragen. Wanneer we het gereedschap om te herscheppen willen vasthouden om zo een statische situatie uit te sluiten, zullen we moeten blijven openstaan voor eventuele paradigmawijzigingen.

Het mag nooit zo zijn dat de naam, en daarmee de corporate identity van een orgaan, de beweeglijkheid in de weg staat.

Het verlangen naar herkenbaarheid mag nooit ten koste gaan van de mogelijkheid tot aanpassing. Wie niet in staat is om de perceptie, de eigen identiteit en daarmee de naam, bij te stellen, ontneemt zichzelf de kans tot changeren.

Fluctueren kan, met andere woorden, alleen als we bereid zijn stilstand te vermijden.

We hebben het volste vertrouwen dat de nieuwe naam het Transitieteam dynamischer zal maker. Door verder te gaan als het Transitieteam denken we veel meer te kunnen bereiken voor die mensen die belang hebben bij de Transitie. De naamsverandering is er niet alleen voor mensen die de Transitie een warm hart toedragen. Ze komt ook nadrukkelijk voort uit het verlangen mensen die nu nog bang zijn, bij de hand te nemen en te overtuigen van de onvermijdelijkheid van de transitie. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden