BOEKENCruijffiaans

Het taalgebruik van Cruijff ontleed, uitputtender dan ooit

Paul Onkenhout
null Beeld 20/10 Uitgevers
Beeld 20/10 Uitgevers

Cruijffiaans is al het zesde boek sinds 2000 dat gaat over het taalgebruik van Johan Cruijff. Het is het meest complete en het dikste. Het is ook het meest uitputtende, voor lezers, en veruit het meest wetenschappelijke.

De schrijver/samensteller, Rob Siekmann (1947, ook Cruijffs geboortejaar) analyseert het taalgebruik van JC tot op het bot. Uitspraken van Cruijff uit boeken van voorgangers, Henk Davidse, Henk ten Berge, Pieter Winsemius en Sytze de Boer, zijn door Siekmann gerangschikt in vijf categorieën en negentien hoofdstukken. De categorie ‘Voetbaltechnische aspecten’ is de grootste, ‘Publiek en media’ de kleinste. Alle uitspraken worden nauwgezet bestudeerd, ontleed en geïnterpreteerd, steeds met bronvermelding en steeds met een verduidelijking van de auteur. Siekmann analyseert op microniveau. Als Cruijff het woord bevrediging gebruikt, maakt hij daar tussen haakjes voldoening van.

Cruijffiaans is geen leesboek. Siekmann, emeritus hoogleraar internationaal en Europees sportrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, maakte van Cruijff een studie-object. Daarmee heeft hij het laatste, forse stuk van de puzzel gelegd. De taal van Johan Cruijff kent geen enkel geheim meer. Maar nu is het wel mooi geweest.

Rob Siekmann: Cruijffiaans – Uitspraken, gedachtegoed en voetbalvisie: een thematisch totaaloverzicht. 20/10 Uitgevers, €24,95

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden