TaalgebruikWoord van de Week

Het stopwoord van de week: random

Dialect, jeukend jargon, straattaal of neologisme – elke week ontwaart de Volkskrant een opvallend woord. Zoals dit stopwoord: random.

Djuna Kramer

Ik stel me voor dat de patient zero van het stopwoordje ‘random’ een student psychologie was, die tijdens het vak statistiek zó veel moest nadenken over gerandomiseerde onderzoeksgroepen dat hij alles willekeurig begon te vinden. Intussen hoor je het overal. ‘Lisa was gister op een date met een random gast’, of: ‘Ik kwam je tante gister tegen in de Praxis, vet random!’ Die date van Lisa had – met één swipe meer of minder – ook een andere jongen kunnen zijn, wil de spreker maar zeggen. En tussen de schappen van wat net zo goed de Gamma had kunnen zijn, had voor hetzelfde geld iemand anders’ tante gestaan.

Dat doet de vraag rijzen: had niet iedereen en alles net zo goed iets anders kunnen zijn? Was u zelf niet ook iemand anders geweest als uw moeder niet uw vader tegen het lijf was gelopen omdat ze haar jas was vergeten in de kroeg waar hij nét op dat moment…. enfin.

Soms lijkt random niets meer dan een synoniem voor toevallig - en misschien betekenen willekeurig en toevallig ook wel bijna hetzelfde, daar valt vast een lange filosofische discussie over te voeren, maar daar wil ik vanaf wezen. Vaak lijkt random echter ook een negatieve bijklank te hebben. Een random persoon of gebeurtenis is inwisselbaar. Het maakt voor het verloop van je leven niet uit of je die avond nou in dat ene of in een ander random eetcafé was beland, met die ene of een andere random kipsaté op de kaart. Als je een fantastisch restaurant treft daarentegen, dán is het plotseling niet meer zo random. Alle gebeurtenissen zijn willekeurig, maar sommige willekeuriger dan andere.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden