Omslag Asterisk

Het ‘sterretje’ op de omslag kent ook onvoorziene toepassingen

Je kunt er voetnoten mee aanduiden, maar ook iets... eh anders.

De punt is oud, net als de komma, maar vlak ook de asterisk niet uit. Het symbool – de naam stamt af van het Griekse asteriskos, ‘sterretje’ – was al ver voor onze jaartelling bekend. Aristarchus van Samothrake (215-143 v. Chr.) gebruikte het om voetnoten of commentaren toe te voegen in manuscripten van Homerus.

Zo bezien staan de gebundelde Volkskrant-voetnoten van Arnon Grunberg in een millennia oude traditie. Dat rechtvaardigt dat het minuscule symbool voor één keer reusachtig uitvergroot op een omslag staat.

‘Het is een prachtig letterteken’, zegt ontwerper Ron van Roon, die wel even moest zoeken voor hij de juiste vorm te pakken had. De auteursnaam en titel zette hij in de Dolly, een Nederlands letterontwerp. ‘De Dolly-asterisk was me iets te rond, ik wilde hem een beetje hoekig.’ De oplossing vond hij in een anoniem ontwerp op iStock. ‘Een asterisk met vijf stokken, in plaats van de gebruikelijke acht. Elegant en toch strak, precies wat ik zocht.’

Het sterretje kent ook onvoorziene toepassingen. Zie Jonathan A. Allans Reading from Behind – A Cultural Analysis of the Anus (Regina University Press, 2016), ondanks de Gummbah-achtige titel een serieuze verhandeling over onze omgang met het achterste, door ontwerper Duncan Campbell met een geestige krabbel verbeeld.

‘Het is altijd even schrikken als je iets ziet dat op jouw ontwerp lijkt’, zegt Ron van Roon, ‘maar dit is helemaal goed. En ik weet uit eigen ervaring dat je wel tien versies moet tekenen voor zoiets schijnbaar simpels raak is.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden