RecensieThe Little Comrade

Het sterkste aan The Little Comrade is de ontroerende relatie tussen vader en dochter ★★★☆☆

Regisseur Moonika ­Siimets laat een stuk Estlandse geschiedenis zien via kinderogen.

null Beeld

Historisch drama

Drie sterren

The Little Comrade

Regie Moonika Siimets

Met Helena Maria Reisner, Tambet Tuisk

100 minuten; in 14 zalen.

De 6-jarige Leelo snapt er niets van. Waarom moet haar tante nou zo huilen als ze zegt dat ze misschien naar Siberië moet? Daar woont haar broer immers al tijden, en dan ziet ze die tenminste nog eens een keer. Dat is toch leuk?

Het moment dat ze dat onschuldig tegen haar tante opmerkt, dit meisje met haar grote ogen en vertederende boblijntje, is een van de half grappige, half tragische momenten in The Little Comrade. Regisseur Moonika Siimets baseerde haar debuutfilm op de autobiografische boeken van Leelo Tungal en laat een stuk Estlandse geschiedenis zien via kinderogen. Het zijn de jaren vijftig, de periode waarin Rusland Estland had geannexeerd, Stalin een schrikbewind voerde en zo’n 20 duizend Esten naar de goelag werden gedeporteerd. Leelo’s oom dus, en ook haar moeder, die aan het begin van de film wordt opgepakt door enge mannen met zwarte jassen. Als je zoet bent, kom ik snel weer terug, belooft ze haar dochter. Wanneer dat veel langer duurt dan de volwassenen hadden gedacht, gaat het meisje er natuurlijk van uit dat ze niet lief genoeg is geweest.

Ze hebben de beste bedoelingen, al die grote mensen die Leelo’s naïeve kinderwereld zo min mogelijk proberen te corrumperen met angst en de situatie steeds met gedempte stem bespreken. Maar Leelo hoort uiteraard alles en trekt onjuiste conclusies, papegaait precies de verkeerde dingen en snapt de zaken maar half. Hoezo mag ze bijvoorbeeld niets vertellen over haar vaders sportprestaties – iets waar hij zelf toch altijd graag over praatte?

Zo’n kind kan in die situatie levensgevaarlijk zijn, maar gek genoeg voelt dat in het keurige The Little Comrade niet heel spannend. Misschien omdat alles zo schitterend gefilmd is. Het zonlicht valt prachtig op de lens, de kleuren zijn ingetogen en perfect met elkaar in balans. Zelfs hun krottige huisje, waarvan de ramen met planken dicht moeten worden getimmerd, is van een armoedige schoonheid. Siimets keuze is logisch: een kinderblik geeft elke wereld een romantisch waasje en voor Leelo ís die gruwelijke, onderliggende realiteit ver weg.

Het sterkste aan The Little Comrade is de ontroerende relatie tussen vader en dochter. Als haar moeder is gedeporteerd, moet hij opeens met sokophouders aan de slag. Met lede ogen moet hij aanzien hoe zijn meisje glundert als ze ‘klein kameraadje’ wordt genoemd of een propagandistisch liedje aanheft. Onweerstaanbaar charmant zijn ze, zowel de jonge actrice Helena Maria Reisner als Tambet Tuisk als haar vader. Het zijn de momenten waarop die twee samen op een motor zitten – zij lachend voorop, tussen zijn brede armen – dat de film even gaat vliegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden