Blad&C Magazine

Het Songfestivalnummer van &C, het magazine van Chantal Janzen, voelt als een Linda light

Paul Onkenhout
null Beeld

Gezwicht voor de lokroep van een ‘Songfestivalbijbel’ bleef deze bladjury in het naar acteur en presentator Chantal Janzen vernoemde &C Magazine even hangen bij de Songfestivalbingo. Die is typisch &C, een tikje provocerend maar in wezen braaf, met doorstreepvakjes voor ‘Iets met ABBA’, ‘Hello Rotterdam!’ en ‘Chantal maakt een grap die eigenlijk niet kan’.

Samen met Jan, Edsilia en Nikkie – hun achternamen worden pas op de veertiende pagina van het gezamenlijke interview genoemd, maar het gaat dus om Smit, Rombley en De Jager – presenteert Chantal later deze maand het Songfestival. Jan Smit meldt dat hij ‘heel vaak’ is gevraagd mee te doen aan het festival en dat hij er na zijn burn-out weer helemaal bovenop is.

Zijn oplossing: minder hard werken en geen rare toestanden. Hij is nu ‘gewoon Jan Modaal’, zegt hij. ‘Of nou ja, Modaal... Ik ben Jan die met z’n buren ’s avonds een wijntje drinkt en boodschappen doet voor z’n gezin. Heel degelijk. Het bevalt me super.’

Ze hebben er zin in. Hoewel Nikkie de Jager de ‘vierde host’ is, heeft ze grootse plannen: ‘Ik ga een levende meme worden. Heerlijk. Meid, herinneren zullen ze me wel.’ Voor de echte fans van het Songfestival zijn er invulschema’s, één voor elke dag.

&C betekent ‘en Chantal’. Het blad heeft één concurrent verslagen, Wendy (van Wendy van Dijk) dat vorig jaar de geest gaf. De beroemde laatste woorden dreunen nog altijd na: ‘We blijven ons richten op de zoektocht naar geluk en gezond leven.’ &C spiegelt zich aan marktleider Linda en is in feite een Linda light.

Typisch Linda, qua idee dan, is een stuk van Kimberly Palmaccio over seks, en in het bijzonder: klaarkomen. De vraag die wordt opgeworpen is of we daar ‘met z’n allen’ niet veel te zwaar aan tillen. Samenvattend: ‘Het idee dat klaarkomen de holy grail is tijdens een wip moet dus weg’. Aansluitend vertelt een vrouw over haar seksleven, in de rubriek Kletsen over ketsen.

In hoeverre Chantal Janzen zich met de inhoud bemoeit, is onbekend. Waar Linda de Mol deel uitmaakt van de hoofdredactie van Linda, wordt Janzen slechts als ‘founder’ vermeld. Haar bestie Leco van Zadelhoff, de bekende haar- en make-upartiest en vriend van de sterren, staat trouwens ook in het colofon, als ‘editor at large’.

Janzen neemt wel het voorwoord voor haar rekening. Het gaat over het Songfestival en ze spreekt de lezers rechtstreeks toe: ‘Van mij krijgen jullie na dit jaar en deze enorm uitdagende maanden sowieso douze points’.

Het eindoordeel over &C: six points. Hello Rotterdam!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden