Update

Het Songfestival. Doet het ons nog iets?

'Het lag niet echt niet aan de jongens. Ze hebben superzuiver gezongen. En er was een goed liedje. Meer kun je niet doen.' Aldus Jan Smit, gelegenheidscommentator. Inderdaad: de 3JS redden het gisteravond niet tot de finale van het Eurovisiesongfestival, voor de zevende keer op rij zit Nederland niet bij de finalisten van het festival. Doet het ons nog iets? Zijn we bij voorbaat kansloos? Of gaan we het volgend jaar gewoon weer proberen?

Pieter Sabel
De 3JS in actie gisteravond. Beeld getty
De 3JS in actie gisteravond.Beeld getty

Goed, een nationale buikkramp als de verloren WK-finale tegen Spanje zullen 3JS niet veroorzaakt hebben gisteravond. Wel zagen ruim 2 miljoen mensen een monsterlijk nummer van Moldavië wel doorgaan naar de finale, en de Volendammers niet. Nee, het Songfestival is misschien niet het meest aansprekende festival ter wereld. En ja, van sommige liedjes hoef je niet eens twee maten te horen.

Maar laten we eerlijk zijn: aan het Nederlandse liedje op zichzelf kan het niet gelegen hebben. Het kan uw smaak niet zijn, tenenkrommend slecht is Never Alone niet, zeker niet vergeleken bij wat men verder op het Songfestival ten gehore brengt. ('Subliem', zeiden commentatoren Daniël Dekker en Jan Smit na afloop) Zij het dat zanger Jan Dulles hier en daar op het randje van onzuiver zong.

Kansloos

De sfeer onder fans van de 3JS en Nederlandse Songfestivalvolgers: wat moeten we nu nog meer doen om in elk geval de finale eens te bereiken? Zijn we bij voorbaat kansloos?

Feit is dat met name Oost-Europa min of meer verzekerd is van enige vorm van succes: veel oost-Europese landen stemmen op elkaar. Om te proberen te voorkomen dat men elkaar in het finalezadel hielp, was er dit jaar een vakjury. Maar ook die mochten voor Nederland niet baten.

Verliezers

Blijft over: Tsja. Dan maar niet. Ook de deelnemers zelf reageerden gelaten. 'We hadden er rekening mee gehouden. Jammer dat we niet naar de finale gaan, maar het is verder goed zo', zei Jaap Kwakman na afloop van de halve. 'Europa was niet klaar voor de 3JS, of wij waren niet klaar voor Europa.'

2012
Directeur Peter Kuipers van de TROS, die het festival uitzendt, is teleurgesteld dat de 3JS niet zijn doorgedrongen tot de finale van het Eurovisiesongfestival. 'Als we deze teleurstelling te boven zijn, starten we vol goede moed met de voorbereidingen voor volgend jaar', liet Kuipers weten aan persbureau ANP.

En de omroep is nog lang niet klaar met het festival. 'We gaan de komende maanden nadenken over de inzending van 2012, maar een ding staat buiten kijf: de TROS gaat zeker door met het songfestival.'

Zanger Jan Dulles van de 3JS zelf: 'We hebben gedaan wat we konden.' En dat is het dan. Misschien zijn Nederlanders niet goed genoeg om dat beetje extra te geven om te zorgen dat het wél lukt, goede verliezers zijn we wel. Misschien moet dat wel.

Volg de Volkskrant op Twitter

Word vriend van de Volkskrant op Facebook

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden