Het schaatsen kan beginnen: ‘Schaatsseizoen’ is uit

Titel: Schaatsseizoen, 2005-2006...

Auteurs: Hedman Bijlsma, Ton Dekkers, Arie van Erk, Ge du Maine, Hans Niezen, Nol Terwindt en Karel Verbeek.

Technische details: Uitgave Stichting Schaatsseizoen Drachten, 448 pagina’s met talloze foto’s. Prijs 21 euro. Schaatsseizoen 2005-2006 is te bestellen door overmaking van 21 euro naar Postbankrekening 341405 t.n.v. Stichting Schaatsseizoen te Drachten. Het boek wordt daarna toegezonden.

Wie zijn die Bijlsma, Dekkers, Van Erk en die anderen? We hebben hier te maken met hard core schaatsliefhebbers, statistici en schaatshistorici. Voor het 34ste achtereenvolgende jaar hebben die in Schaatsseizoen een schaatsjaar in cijfers gevangen. Wanneer het ijs in de lente smelt, gaan zij aan het werk om het schaatsen in cijfers te laten stollen.

34 jaar? Ja, ongelooflijk, en ook nog in praktisch ongewijzigde opstelling. En steeds mooier ook. Vergeleken met de eerste sobere uitgave is Schaatsseizoen no. 34 een wonder van glans en overzichtelijkheid, van kleur en visuele genoegens. En ondertussen is de kern van het werk, de statistiek, helemaal overeind gebleven. Sterker, het lijkt wel of er elk jaar méér cijfertjes in Schaatsseizoen staan.

Alleen maar cijfertjes? Nee. Eindredacteur Bijlsma, een van ’s lands leidende schaatshistorici, neemt elk jaar de gelegenheid te baat ons van allerlei onbekende historische feiten op de hoogte te brengen.

Wat staat er nog meer in? Korte karakteristieken van zo’n beetje iedereen die het pootje-over beheerst en een rondje onder de 40 in de benen heeft. Leuk voor de eerste saaie ritten op de tien kilometer.

En verder? Verder natuurlijk de seizoenranglijsten, de wereldranglijsten per afstand en de Moeder aller Lijsten, de Adelskalenderen. Dat is de wereldranglijst aller tijden, gerekend over de vier klassieke afstanden.

En wie staat er bovenaan? Bij de vrouwen Cindy Classen. Ireen Wüst is inmiddels vijfde. Bij de mannen leidt Chad Hedrick.

En Ard Schenk? Die is gezakt naar de positie van 142ste Nederlander op de lijst. De Adelskalenderen is een oefening in vergetelheid, een wegwijzer naar de anonimiteit. En ga zo maar door. Wie de jaargangen Schaatsseizoen doorbladert, ziet de talenten uit het niets komen, volgt hun ontbolstering en de klim naar de top van de Olympus. En dan volgt de onvermijdelijke afdaling – in een eindeloos herhaald en prachtig ritme.

Is Schaatsseizoen leuk? Voor de liefhebber is het elk jaar weer een feest. En voor het komende seizoen is het onontbeerlijk. Schaatsseizoen is de machtige partituur voor het grote concert van de 400-meterbanen.

Hoeveel ballen? Vier.

Bert Wagendorp

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden