TheaterrecensieIk voel Amor

Het satirische gehalte van ‘Ik voel Amor’ is erg hoog ★★★☆☆

Toneelschrijver Elly Scheele en regisseur Eva Line de Boer schreven een voorstelling over de wereld van de influencers.

Vincent Kouters
Ik voel Amor van Bellevue Lunchtheater. Beeld Bas de Brouwer
Ik voel Amor van Bellevue Lunchtheater.Beeld Bas de Brouwer

De tragiek van de influencer is lange tijd onderbelicht geweest in het Nederlandse theater, ook al domineren internet, social media en de vloggende supersterren die daarmee zijn voortgebracht al jaren het medialandschap. Toneelschrijver Elly Scheele en regisseur Eva Line de Boer proberen daar nu verandering in te brengen. Hun satirische voorstelling Ik voel Amor, geproduceerd door Bellevue Lunchtheater, is theater in de vorm van een ‘live clipshoot’.

Het gaat om de videoclip van de nieuwe track van rapper Viggo (gespeeld door Amir Vahidi), die hiermee hoopt viraal te gaan. Samen met zijn manager Kate (Kirsten Mulder) heeft hij bedacht om de populaire influencer Liz (Kimberley Agyarko) een rolletje te geven. Alleen gaan de opnamen niet bepaald van een leien dakje.

Generatieconflicten, culturele verschillen en uiteenlopende ideeën over wat echt (of zoals Liz het zegt: ‘real’) is, zorgen voor spanningen. Met name Kate trapt met haar kordate optreden vaak op de gevoelige tenen van ‘snowflake’ Viggo. Als ze hem en passant een ‘nederhopartiest’ noemt, is hij daar allesbehalve blij mee. ‘Ja, oké, oma vertelt’, snauwt Kate hem na.

Wat Viggo dan wel is, weet hij ook niet. Zijn kwetsbare opstelling is duidelijk de inzet van de voorstelling. Zowel Liz als Kate, beiden gewend om hoog van de toren te blazen, kunnen daar moeilijk mee omgaan. Het is een mooie omkering van de klassieke genderrollen.

Verder is het satirische gehalte van de voorstelling erg hoog, met veel verwijzingen naar de onlinecultuur. Grappig is het zeker, maar wat de makers nu echt over het onlinespiegelpaleis van de influencer willen zeggen, blijft vaag. Veel zinnen verzinken in jolige ironie. Zo blijft het fenomeen voorlopig ongrijpbaar.

Ik voel Amor

★★★☆☆

Theater

Van Elly Scheele, door Bellevue Lunchtheater, regie Eva Line de Boer, met Amir Vahidi, Kirsten Mulder en Kimberley Agyarko

26/9, Theater Bellevue, Amsterdam. Aldaar t/m 17/10.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden