Het rijdende kantoor maakt brokken

De auto groeit uit tot werkplek. Reistijd wordt benut om te telefoneren, te lezen, te mailen, te schrijven. De techniek staat voor niets....

Ochtendspits, file op de A1. Een auto bezaaid met papieren, debestuurder klemt een A4'tje tegen het stuur, aandachtig lezend. Eenpasserende politieauto toetert. De man heeft niets in de gaten. Depolitieagent toetert nog eens. Geen reactie. Er wordt geconcentreerdgewerkt. Na een derde keer vergeefs toeteren, haalt de politieagent haarschouders op en rijdt door.

Driekwart van de zakelijke mobiele bellers (managers, stafmedewerkersen professionals) beschouwt zich als mobiel werker, blijkt uit onderzoekvan Blauw Research in opdracht van T-Mobile. Van degenen die nog nietmobiel werken, denkt ongeveer 85 procent dat in de toekomst wel te gaandoen. Uitgerust met steeds vernuftiger apparaten - computers,telefoontoestellen en mengvormen daarvan - werken deze nomaden waar datop dat moment uitkomt. In veel gevallen is dat in de auto.

Autofabrikanten vergemakkelijken werken in de auto met hulpjes zoalscruise-control en navigatiesystemen. Het Korps Landelijke Politiediensten(KLPD) ziet die ontwikkeling met lede ogen aan. Woordvoerder FransZuiderhoek spreekt zijn zorg uit over het nieuwste snufje voor in de auto:steunen op het stuur om een laptop in te zetten. 'Het is ongetwijfeldbedoeld voor op de parkeerplaats, maar het zal me niet verbazen als mensenhet ook rijdend gaan gebruiken.'

Ook de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV)is bezorgd over de 'wildgroei aan computertoepassingen in personenauto's'en het 'kantoor op wielen'. Hoe gebruiksvriendelijk en knopjesarm deapparaten en hulpmiddelen ook worden gemaakt, de bestuurders worden eengevaar op de weg, zo blijkt uit tal van onderzoeken. Autorijden met eentelefoon in de hand is vergelijkbaar met rijden met een alcoholpromillagevan 0,8. De toegestane limiet is 0,5 promille. Bellende automobilistenreageren langzamer op verkeerstekens, missen aanzienlijk meerverkeersborden, hebben een tragere remreactietijd (0,3 tot 0,7 seconde),blijven in de linkerbaan hangen, vergeten bij het wisselen van rijbaan hunrichtingaanwijzer aan te zetten, hebben de neiging langzamer te rijden ennemen riskantere beslissingen.

Gevolg: de kans op ongevallen neemt toe. Volgens sommige schattingen isdie kans twee keer zo groot, maar andere gaan uit van een negen keer zogrote kans. Het controleren van de agenda en andere beslommeringen die evende aandacht van de weg afleiden, zijn dan nog niet meegerekend. Zuiderhoek:'Al rij je maar tachtig of negentig, als je drie of vier seconden in jeagenda kijkt, zie je honderd meter lang niets van de weg.'

Sinds 2002 is het verboden de mobiele telefoon tijdens het rijden in dehand te houden en sms'en is ook verboden, maar die maatregel heeft volgensde veiligheidsexperts niet veel effect. Zuiderhoek: 'In het begin werktehet wel, maar nu zit iedereen weer met de telefoon in de hand te bellen.'Het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie constateert ieder jaareen verdubbeling van het aantal bekeuringen voor deze overtreding.Handsfree bellen blijkt ook niet veiliger. Het belangrijkste euvel - aandacht voor het gesprek in plaats van voor het rijden - wordt immersniet verholpen. Volgens een schatting van de SWOV zou het jaarlijksvierhonderd ernstig gewonden en veertig doden schelen als niet meer in deauto wordt gebeld, maar dat zit er voorlopig niet in. Een woordvoerder vanhet ministerie van Verkeer en Waterstaat zegt geen plannen te hebben ombellen in de auto af te schaffen.

Voor de mobiele werkers wegen de voordelen te zwaar om vrijwilligafscheid te nemen van hun extra werktijd. De vrijheid altijd en overal tekunnen communiceren, werken en bereikbaar zijn, is een groot goed, vindenzij. Ze kunnen erdoor hun kostbare tijd efficiënt benutten.

Het is wel opletten geblazen: de politie wordt steeds alerter oprijdende kantoornomaden. Wie zonder richting aan te geven naar links gaat,riskeert een boete van dertig euro, wie afdwaalt naar de vluchtstrook dooroverige bezigheden kan worden bekeurd met 160 euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden