Het resultaat van Maria & Nathalia Milstein is adembenemend

In januari krijgt Maria Milstein (32) de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs. Wie haar cd beluistert, begrijpt onmiddellijk waarom de jury juist op deze violist haar oog heeft laten vallen.

Biëlla Luttmer
Albumhoes Maria & Nathalia Milstein. Beeld
Albumhoes Maria & Nathalia Milstein.Beeld

Milstein is een grote persoonlijkheid, met een toon die je direct herkent. Alleen al daarom is ze een witte raaf in violistenland. Die toon klinkt naar weemoed, naar diepzinnigheid, naar iets kwetsbaars wat doet denken aan de jonge Yehudi Menuhin.

Op haar nieuwe cd gaat ze op zoek naar de compositie die model stond voor de raadselachtige Sonate de Vinteuil uit Prousts À la recherche du temps perdu. Ze vindt de noten in sonates van Debussy, Saint-Saëns en Pierné, en in liedbewerkingen van Reynaldo Hahn, die enige tijd een liefdesrelatie had met Proust.

La Sonate de Vinteuil
Klassiek
Maria & Nathalia Milstein
Mirare

Er is nog een attractie te horen op de cd: Milsteins zus, de pianist Nathalia Milstein. De twee lijken, net als op de hoes van de cd, uit één lichaam te zijn gegroeid, met één solide hartslag, één ademhalingssysteem en eenzelfde muzikale wendbaarheid.

Technische beperkingen hebben ze niet. De zussen kunnen zich helemaal vrij voelen om zo snel en zo zacht te spelen als ze zelf willen. Het resultaat is adembenemend.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden