AlbumKlassiek

Het Praags Radio Symfonie Orkest breekt een lans voor laat werk van Bohuslav Martinu ★★★★☆

Jenny Camilleri
null Beeld

Dirigent Tomás Netopil en het Praags Radio Symfonie Orkest breken een lans voor een aantal late werken van Bohuslav Martinu (1890-1959). Met name Les fresques en Parables verdienen het om vaker te worden uitgevoerd. Beide symfonische gedichten zijn geïnspireerd door andere kunstwerken, het eerste door de lichtende fresco’s van Piero della Francesca in Arezzo, het tweede door drie filosofische parabels uit het boek Citadelle van Antoine de Saint-Exupéry.

Martinu probeerde hiermee geen beelden of verhalen te verklanken, maar eerder zijn gedachten impressionistisch uit te drukken. De muziek is echter vol dramatiek en niet in het minst abstract. Somptueuze vergezichten ontvouwen zich in Fresques. Ze worden ritmisch in beweging gebracht door schokkende blazers, koortsig getokkelde strijkers en driftig slagwerk. In Parables voeren verschillende instrumentensecties gespannen dialogen met elkaar, worstelend met existentiële vragen. Het is knap hoe zelfs in de dichtste passages alle strengen in het orkest steeds duidelijk te onderscheiden blijven.

Praags Radio Symfonie Orkest

Martinu

Klassiek

★★★★☆

Supraphon

Welke nieuwe muziek is er uitgebracht en wat vinden de experts van de Volkskrant daarvan? Bekijk onze muziekpagina met het album van deze week, alle recensies en de tracks van de week.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden