Tv-recensieDe rijdende rechter

Het perenbomenconflict in De Rijdende Rechter was een kleinburgerlijke veldslag in zijn zuiverste vorm

. Beeld .
.Beeld .
Julien Althuisius

In de uitzending van De Rijdende Rechter van gisteravond een conflict tussen Marcel Veenendaal en zijn buren, de familie Engelsman. Veenendaal werd helemaal krankjorum van de twee perenbomen die in de tuin van zijn buren staan. Er vallen namelijk peren uit die boom – op zijn grond. En op die peren komen bijen en wespen af. Die steken Veenendaal, waardoor Veenendaal vervolgens naar het ziekenhuis moet om de allergische reactie te laten behandelen. Veenendaal wil dat niet meer. Hij gooide de peren tegen het huis van zijn buren. Die willen dat hij daarmee stopt. Enter rechter John Reid.

Het was deze gure dinsdagavond niet de eerste ruzie. Een uur eerder confronteerde het team van Opgelicht?! een autohandelaar die de kilometerstand van verkochte auto’s terug draaide. ‘Hij wil gewoon even met je praten!’ riep de verslaggever, terwijl de oplichter probeerde in zijn auto te stappen, de deur hard dicht trok, daarbij het been van de verslaggever meenam met alle commotie van dien.

Daar bleef het niet bij. Blijkbaar heeft RTL5 de dinsdag omgedoopt tot ‘Conflictavond’. Het cortisol begint al lekker te borrelen bij Deurwaarders UK, gevolgd door het onvolprezen Horrorhuurders en Huisjesmelkers. Middelpunt van de avond is confrontatiekoning Kees van der Spek. In Kees van der Spek: Oplichters aangepakt (altijd mooi, een programmatitel die bestaat uit een naam, gevolgd door een dubbele punt en dan de eigenlijke naam van het programma) toog Van der Spek gisteravond naar Aruba om een gevluchte Hilversumse zwendelaar te confronteren met zijn vuile vieze gezwendel. De man had zijn directe omgeving voor tienduizenden euro’s opgelicht, onder wie zijn kinderen - die daardoor zes jaar lang in de schuldsanering hadden gezeten.

De aantrekkingskracht van het conflict werkt op een schimmige manier. Enerzijds is er – in het geval van de perenboom – de verwondering en hilariteit over waar mensen zich in godsnaam allemaal over kunnen opwinden. Daarnaast is er – zoals bij de autozwendelaar of de Aruba-zwendelaar – de door onrecht aangewakkerde adrenaline, geblust met plaatsvervangende voldoening als een zaak wordt opgelost en de slechterik publiekelijk het onderspit delft. Maar ook is conflicttelevisie voor een deel gewoon ordinair leedvermaak. Er zit entertainmentwaarde in mensen die ruzie maken, opgelicht worden, of hun huis leeggehaald zien worden. Het lijden van de een is het vermaak van de ander. Kijkersfiles zijn niet voorbehouden aan de snelweg.

Maar dat mag de pret natuurlijk niet drukken. Het perenbomen-conflict uit De Rijdende Rechter was een kleinburgerlijke veldslag in zijn zuiverste vorm. De familie Engelsman had camera’s en lichten op de perenbomen gezet, meneer Veenendaal (tweede keer bij De Rijdende Rechter, mind you) draait ‘s nachts keihard muziek en gooit met peren. Er hing een gigantische Griekse vlag, god mag weten waarom. ‘U moet stoppen met het gooien van peren’ sprak rechter Reid plechtig tijdens zijn uitspraak. ‘De wet zegt dat het uw peren zijn. En als u last heeft van uw eigen peren, moet u ze zelf opruimen.’ Opgelost!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden