RECENSIENight at the Parade

Het Paradegevoel blijft in leven door een feestelijke hotelovernachting omlijst met theatrale verstrooiing op de gang ★★★★☆

Het concept zou door zoveel mogelijk artiesten en hotels moeten worden gekopieerd.

Stephanie Louwrier treedt op in de gang van het Zoku Hotel, in het kader van De Parade Gaat Door. Beeld Foto Melvin Simons
Stephanie Louwrier treedt op in de gang van het Zoku Hotel, in het kader van De Parade Gaat Door.Beeld Foto Melvin Simons

Kijk, dat is meteen een hartverwarmend beeld: de verticale gloeilamp-letters die ‘parade’ spellen. Normaal tref je ze op een zonover­goten park vol stampvolle circustentjes. Nu prijken ze naast de incheckbalie van ­hotel Zoku in ­Amsterdam. Daar wacht nog een bekend Paradefenomeen: na het inchecken worden we ontvangen door een zogeheten snoepmeisje, zoals altijd gehuld in uitbundig jarenvijftigkostuum, ­inclusief pastelkleurige petticoat.

Op de Parade verkopen ze snoep, vandaag zijn ze onze gastvrouw bij Night at the Parade, een kleinschalige afgeleide van het festival in het kader van ‘De Parade gaat door’. De Parade ging deze zomer natuurlijk níét door, maar de organisatie probeert met een keur aan evenementen wel het Paradegevoel levend te houden.

Nu bundelt ze de krachten met Zoku voor (voorlopig) drie avonden, waarvan de eerste afgelopen zaterdag was. En wel met een concept dat onmiddellijk door zo veel mogelijk artiesten en hotels moet worden ­gekopieerd: een feestelijke hotelovernachting omlijst met theatrale verstrooiing op de gang. De hotelgast zit op een bankje in de deuropening van zijn kamer, terwijl de artiest vol overgave het gangpad bespeelt. Tussendoor leg je zelf de laatste hand aan een geweldig feestmaal, deze editie verzorgd door het Amsterdamse restaurant Choux, dat zich op groenten richt. Samen leveren de partners een zinnenprikkelende totaalbeleving.

Natuurlijk hapert de uitvoering hier en daar nog een beetje, want in theatertermen is dit een try-out. Bij het welkomstwoord via Zoom is er het ­gebruikelijke technische geklungel: geregeld stokt de verbinding, en onervaren gebruikers houden gezellig hun microfoon aan, met alle luidruchtige ruis van dien. (‘Ik wil poffertjes!’)

Maar dan klinkt een klop op de deur: bezoek van de snoepmeisjes, nu met rijdende cocktailbar – zij zijn kennelijk op iets sterkers overgestapt. Als we vervolgens voor een intiem miniconcert van Stephanie Louwrier met cocktail en koptelefoon plaatsnemen op ons eersterangsbankje in de deurpost, is het Zoom-leed gauw vergeten.

Stephanie Louwrier in de gang van het Zoku Hotel. Beeld Melvin Simons
Stephanie Louwrier in de gang van het Zoku Hotel.Beeld Melvin Simons

Een ode aan een verloren festivalseizoen

Paradeveteraan Louwrier brengt nieuwe akoestische versies van haar nummers Fuck jou ik ben een feminist en Danse, danse, danse, haar ode aan een verloren festivalseizoen. Normaal is dat een op-en-neerspringtrack, maar voorzien van gitaarakkoorden en gevoelig gezongen door Louwrier is het plots een powerballad. ‘Ooit... zullen we weer dansen’, belooft ze met warme stem, en een ­hotel vol Paradefans is er even stil van.

Cultuurbeleving in het najaar van 2020 is bitterzoet: de euforie dát er iets gebeurt gaat onmiddellijk gepaard met een gevoel van gemis. Daar doet ook de volgende act, een ­fascinerende gangpadchoreografie van DansBlok, niets aan.

Troost is er tot slot in de vorm van de silent disco: ieder voor zich op zijn kamer, maar dankzij Zoom toch een beetje samen.

Night at the Parade

Festival

★★★★☆

Met o.a. Stephanie Louwrier en DansBlok. Volgende edities met o.a. Stan Vreeken en LucyONES.

21/11, Zoku Hotel, Amsterdam. Te zien op 18/12 en 19/12.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden